Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić razgovarao s predstavnicima mlinarske industrije u FBiH o otkupu pšenice

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić održao je danas sastanak s predstavnicima mlinarske industrije u Federaciji Bosne i Hercegovine s ciljem sagledavanja stanja po pitanju otkupa pšenice od poljoprivrednih proizvođača u FBiH.

Na sastanku je razgovarano i o uticaju nepovoljnih vremenskih prilika na ovogodišnje prinose pšenice ali i o modalitetima za otkup viškova koji se eventualno pojave na tržištu te skladišnim kapacitetima mlinova.

Prisutni predstavnici mlinova iz Federacije BiH upoznali su ministra Hrnjića s informacijama i podacima vezanim za ugovorene proizvodnje pšenice s domaćim proizvođačima, potrebama i neophodnim količinama te kretanjima na tržištu pšenice i raspoloživim količinama u silosima.

“Na sastanku u Posavskom kantonu istakao sam potrebu da što hitnije reagujemo i prema predstavnicima mlinarske industrije te da kroz razgovor pokušamo iznaći određene modele koje bismo mogli primijeniti u ovoj godini i time zaštiti domaću poljoprivrednu proizvodnju, prvenstveno pšenicu. Svjedoci smo određenih poremećaja na globalnom tržištu te je potrebno osloniti se na vlastite kapacitete i pronaći optimalno rješenje kako bi i poljoprivredni proizvođači ali i otkupljivači i prerađivači bili zadovoljni“, kazao je ministar Hrnjić.

Poljoprivredni proizvođači su, tokom prethodnih sastanaka s ministrom Hrnjićem, istakli kako će ovogodišnja žetva kasniti te da očekuju da sa žetvom započnu u drugoj trećini mjeseca jula. Prema riječima ministra Hrnjića, to je dovoljno vremena da se pronađe adekvatno rješenje za otkup pšenice od poljoprivrednih proizvođača iz Federacije BiH.