Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministri Pozder i Hrnjić održali sastanak s ambasadoricom Savezne Republike Nigerije NJ. E. dr. Modupe E. Irele

Ambasadorica Savezne Republike Nigerije, NJ.E. dr. Modupe E. Irele, upriličila je prvu zvaničnu posjetu Vladi Federacije Bosne i Hercegovine a tom prilikom s ambasdoricom su zajednički sastanak održali federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima uspostavljanja saradnje u oblastima turizma, vodoprivrede i poljoprivrede posebno uzimajući u obzir činjenicu da Savezna Republika Nigerija u posljednjih 10 godina nastoji diverzificirati svoju privredu u pravcu ulaganja u poljoprivredu i turizam.

Otvoreni su i razgovori na teme koje traže podršku na državnom nivou, poput olakšavanja viznog režima i otvaranja novih izvoznih puteva s obzirom da je Savezna Republika Nigerija, pored nafte i plina po čemu je poznata, veliki izvoznik sirovina za kozmetičku i farmaceutsku industriju te različitih vrsta orašastih plodova.

Ministri Hrnjić i Pozder istakli su komparativne prednosti BiH u proizvodnji hrane naglasivši da mogućnosti i potencijali u povećanju proizvodnje hrane tek trebaju biti iskorišteni.

Ambasadorica Irele istakla je i mogućnosti saradnje između dvije države na razmjeni iskustava i znanja u oblastima upravljanja vodama, šumama i drugim prirodnim resursima. S tim u vezi, dogovoren je nastavak komunikacije s ciljem jačanja veza dvije države, poticanje veće trgovinske razmjene i razvoja  saradnje u oblastima turizma, proizvodnje hrane i drugih povezanih grana privrede.