Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Muratović: Mogućnost širenja afričke svinjske kuge svesti na minimum

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prati pojavu virusne bolesti Afričke svinjske kuge na području Federacije Bosne i Hercegovine. U pravcu prevencije, svim veterinarskim stanicama, kantonalnim inspekcijama, kantonalnim ministarstvima pravovremeno se dostavljaju informacije vezano za pojavu bolesti koja ima za posljedicu velike gubitke po poljoprivredna gazindstva koja se bave svinjogojstvom.

Predstavnici veterinarskih stanica u područjima u kojima je razvijeno svinjogojstvo već su obišli farmere i dali upute vezano za biosigurnosne mjere na farmama, dok kantonalna ministarstva putem svojih službi obavljaju aktivnosti kako bi se spriječilo pojavljivanje ove bolesti. Savez lovačkih organizacija BiH poduzeo je aktivnosti te upoznao sva svoja udruženja i članove s potrebom praćenja stanja u lovištima kada je riječ o populaciji divljih svinja. 

„Poduzeli smo pravovremene aktivnosti i pratimo stanje na terenu. Cilj je kroz pravovremenu komunikaciju s ostalim nadležnim institucijama mogućnost širenja afričke svinjske kuge svesti na minimum“, kazao je Kenan Muratović, pomoćnik za veterinarstvo federalnog ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Pored veterinarskih stanica, inspekcija i lovačkih udruženja spremnost za pravovremenu intervenciju omogućavaju stručni i laboratorijski kapaciteti Veterinarskog fakulteta u Sarajevu s ciljem da se gubici svedu na najmanju moguću razinu.

Afrička svinjska kuga (ASK) virusna je zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja nije opasna za ljude i druge životinje, ne spada u zoonoze tako da ni na koji način se ne može prenijeti na čovjeka i ugroziti njegovo zdravlje.