Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Potpisan ugovor s Veterinarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Kemal Hrnjić, sa saradnicima održao je sastanak s dekanom Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Muhamedom Smajlovićem.

Tokom sastanka potpisan je ugovor s Veterinarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu o provedbi laboratorijskog ispitivanja prema Planu nadzora afričke svinjske kuge u populaciji divljih svinja na području Federacije BiH donesenog od strane ovog Ministarstva.

Plan nadziranja afričke svinjske kuge u populaciji divljih svinja na području Federacije BiH ima za cilj utvrđivanje cirkulacije virusa u populaciji divljih svinja, a istim su obuhvaćena sva lovišta u Federaciji BiH u kojima su prisutne divlje svinje a koji su ovom Ministarstvu dostavili podatke o ukupnom broju divljih svinja i planiranom odstrijelu.

Na temelju rezultata provedenog ispitivanja, relevantne institucije donijet će odluke o daljnjim aktivnostima u sprječavanju širenja i eradikaciji afričke svinjske kuge koja je u 2023. godini dovela do devastacije stočnog fonda kao i značajne materijalne štete.