Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje  

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je danas Bosansko-podrinjski kanton i tom prilikom razgovarao sa predstavnicima vlasti ovog kantona i predstavnicima poljoprivrednih proizvođača.

Na sastanku u zgradi Vlade ovog kantona poseban akcent, od strane domaćina, premijera Vlade BPK, Edina Ćulova i ministra privrede Zijada Brige,  stavljen je na iznalaženje mogućnosti većeg učešća ovog kantona i njegovih poljoprivrednih proizvođača u dodijeljenim novčanim podrškama s viših nivoa vlasti.

Tokom sastanka ukazano je i na kvalitetan odnos Vlade Federacije BiH prema ovom kantonu.

“Nemamo maćehinski odnos prema ovom kantonu od Vlade Federacije BiH. To pokazuju i isplaćena sredstva po raznim osnovama, odnosno prvi put je ispoštovano sve ono što je i obećano“, kazao je predsjedavajući Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona, Muradif Kanlić.   

Ministar Hrnjić ukazao je na zakonsku obavezu jednakog tretiranja svih poljoprivrednih proizvođača u Federaciji BiH ali i mogućnostima izmjene pravilnika s ciljem da se definiranim kriterijima omogući poljoprivrednim proizvođačima adekvatno učešće u povlačenju novčanih sredstava s nivoa Federacije BiH.

Na sastanku je istaknuta potreba razvoja agroturizma, razvoja zaštićenih pejzaža i potrebe ruralnog razvoja.

Poljoprivredni proizvođači istakli su zadovoljstvo iznosom postojećih podrški i redovnošću isplata ali i potrebu kontinuirane komunikacije i saradnje između vladinih institucija i predstavnika poljoprivrednih proizvođača.

“Federacija BiH trebala bi kroz ravnomjeran razvoj pomoći svim kantonima u njenom sastavu. S tim u vezi, Bosansko-podrinjski kanton kao kanton koji prednjači u nekim drugim granama privrede,  povlači skromna sredstva s federalnog nivoa i smatram da je neophodno iznaći rješenja koja bi osnažila poljoprivredne proizvođače ovog kantona da povećaju poljoprivrednu proizvodnju. Moramo učiniti napore da održimo dostignuti stepen proizvodnje, a onda razvijati modele za povećanje proizvodnje“,  kazao je ministar Hrnjić.

Pomoćnik federalnog ministra Bešćo Alibegović ukazao je na aktivnosti koje ovo ministarstvo trenutno provodi ali i na mogućnosti koje stoje na raspolaganju kantonima  s ciljem saradnje i povećanja poljoprivredne proizvodnje.

Premijer Ćulov i ministar Briga zahvalili su ministru Hrnjiću na posjeti ovom kantonu kao i na upriličenom sastanku s poljoprivrednim proizvođačima.  

Sastancima u Goraždu prisustvovali su predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, predstavnici Vlade i Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona kao i predstavnici poljoprivrednih proizvođača.

Po okončanju posjete, ministar Hrnjić sa saradnicima obišao je poljoprivrednog proizvođača Hubjer u Goraždu.