Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

FMPVŠ: Unaprijediti saradnju u oblasti veterinarstva između Republike Austrije i BiH

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva bilo je domaćin sastanka bosanskohercegovačkih i austrijskih predstavnika iz oblasti veterinarstva, zaštite zdravlja i sigurnosti hrane.

Delegaciju Republike Austrije na ovom sastanku predvodili su direktor Uprave za veterinarstvo Austrije CVO CS Dr. Ulrich Herzog i direktor Agencije za zdravlje i sigurnost hrane (AGES) prof. dr. Friedrich Schmoll. Sastanku su pored Herzoga i Schmolla prisustvovali i koordinator Twinning projekta EU u BiH dr. Heimo Lassnig i ataše Republike Austrije za socijalna pitanja, zdravstvo, skrb i zaštitu potrošača u Srbiji i Bosni i Hercegovini mr. Manuel Aigner.

Pored delegacije sastanku su prisustvovali i zamjenik direktora i sekretar Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine.

Prisutne goste u ime federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemala Hrnjića, pozdravio je pomoćnik Nijaz Brković dok je radni dio sastanka predvodio Kenan Muratović, pomoćnik ministra za veterinarstvo.

Na sastanku se razgovaralo o realizaciji Twinning projekta podrške veterinarskom sektoru u Bosni i Hercegovini kojeg financira EU kao i o mogućnostima produženja projekta za dodatno razdoblje od šest mjeseci. Izražena je spremnost za potpisivanje memoranduma o razumijevanju između Agencije za zdravlje i sigurnost hrane (AGES) Austrije sa Institutom za veterinarstvo Veterinarskog fakulteta Univeziteta u Sarajevu, kojim bi se unaprijedila razmjena znanja i iskustava.