Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić inicirao sastanak o potencijalima neiskorištene šumske biomase u USK

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić inicirao je, zajedno s federalnom ministricom okoliša i turizma Nasihom Pozder i federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Vedranom Lakićem, sastanak o potencijalima neiskorištene šumske biomase na području Unsko-sanskog kantona,

Na sastanku održanom u Sarajevu razgovarano je o mogućnostima korištenja oko 100.000 tona neiskorištene biomase s područja kojim upravlja ŠPD Unsko-sanske šume a  koja nastaje kao rezultat otpada prilikom sječe i obrade drveta.

Učesnici sastanka posebno su istakli značaj očuvanja okoliša i čišćenja šuma od neiskorištene šumske biomase. 

“Na ovaj način nastojimo da ‘očistimo’ naše šume i iskoristimo ono što trenutno nije adekvatno zbrinuto ili propada te za naše kompanije obezbijedimo karbonske kredite koji će vrlo brzo biti jedan od ključnih faktora u pozicioniranju na tržištu EU. Cjelokupna tehnologija i koncept je zastupljen u EU koja ima rigorozne ekološke standarde tako da se radi o tzv. ‘održivoj zelenoj energiji’ koju potiče EU i koja je u skladu sa Green deal-om i drugim međunarodnim propisima i konvencijama. Vrlo je bitno da BiH ima što veći udio kogeneracijske proizvodnje, odnosno da koristi različite izvore u procesu proizvodnje energije. Ukazano je da se radi o količini mase koja odgovara proizvodnji od 100.000 MWh godišnje” kazao je ministar Hrnjić tokom današnjeg sastanka.

Ministri Pozder i Lakić iskazali su zadovoljstvo prezentiranim projektom te ukazali na potrebu izrade studije izvodljivosti koja bi dodatno ukazala na opravdanost ovog projekta.

“Pozitivna strana ovog projekta je da energija i okoliš mogu biti na jednoj strani. Vjerujem da će ekonomska opravdanost projekta pokazati da naša zemlja treba slijediti put energetske tranzicije i uvoditi u sistem obnovljive izvore energije”, kazala je ministrica Pozder.

Ministar Lakić istakao je opredijeljenost resornog ministarstva za podršku ovom projektu.

“Tri ministarstva su danas dala načelnu podršku ideji koja brine o okolišu a ujedno kroz zbrinjavanje neiskorištene šumske biomase doprinosi proizvodnji energije”, naglasio je Lakić. 

Sastanku su prisustvovali i Armin Kardašević, ministar privrede u Vladi USK  i Haris Koljić, direktor ŠPD „Unsko-sanske šume“ koji su iskazali interes za učešće u pilot projektu kojim se nastoji iskoristiti biomasa i unaprijediti razvoj šumsko-privrednih društava i lokalnih zajednica.

“S obzirom da naš obim sječa iznosi 400.000 kubika u odnosu na 570.000 koje su nam zakonski dozvoljene tu vidimo značajnu poslovnu priliku za povećanje performansi rada preduzeća na bazi održivog korištenja svih potencijala šumskih resursa”, kazao je Koljić.

Kroz prezentirani pilot projekat potiče se poslovna aktivnost, povećava obim naplate poreza a lokalne zajednice i privreda imaju priliku za dodatni privredni razvoj.