Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić posjetio Ilidžu: Izdvojeno 2 miliona KM za poljoprivrednike Ilidže

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić sa saradnicima posjetio je danas općinu Ilidža i razgovarao s načelnikom ove općine Nerminom Muzurom.

Pored unapređenje projekata i aktivnosti iz oblasti koje pokriva resorno federalno ministarstvo razgovarano je i o aktuelnim projektima koje na području Ilidže realizira Agencija za vodno područje rijeke Save.

„Radi se o projektima kojima se nastoji unaprijediti zaštita ljudi i imovine kroz izradu adekvatnih obaloutvrda na rijekama prve kategorije. Na tom planu, od izuzetne važnosti je i saradnja s jedinicama lokalne samouprave“, kazao je ministar Hrnjić.

Na sastanku je predstavljen i projekat Modernizacija vodnih usluga u Federaciji BiH, vrijednosti 25 miliona eura, kojim se nastoji ojačati institucionalni, finansijski i pravni okvir i kapaciteti u sektoru voda i komunalne djelatnosti sa namjerom osiguranja održivosti investicija u infrastrukturu. Cilj je da se poveća efikasnost rada javnih komunalnih preduzeća po općinama u Federaciji kroz niz postepenih unaprjeđenja i postizanje ekonomske održivosti komunalnih preduzeća na lokalnom nivou.

Ministar Hrnjić istakao je i činjenicu da se u posljednje tri godine na području Ilidže izdvaja više sredstava za poljoprivrednu proizvodnju.

“Iznos novčanih podrški za poljoprivredne proizvođače, prema podacima ministarstva,  u posljednje tri godine je povećan. S nivoa FBiH poljoprivrednici Ilidže u 2023. godini dobili su sredstva u iznosu blizu 2 miliona KM“, kazao je ministar Hrnjić tokom posjete Ilidži.

Načelnik Muzur istakao je zadovoljstvo upriličenim sastankom i zahvalio ministru Hrnjiću na izdvojenom vremenu za posjetu općini Ilidža.

“Drago nam je da je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić prepoznao naše potencijale ali i probleme s kojima se susrećemo i s kojima smo se susretali. Posebno nas raduje da smo pričali o rješavanju problematike koja se tiče vodozaštitne zone, a koja ne trpi apsolutno bilo kakvo daljnje odlaganje, jer taj problem prevazilazi granice lokalnih zajednica, kantona pa i Federacije Bosne i Hercegovine”, istakao je načelnik Muzur.

Ministar Hrnjić po okončanju sastanka prisustvovao je i 22. Skupštini Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine.