Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić u Sanskom Mostu: Mladi i obrazovani su prijeko potrebni sektoru poljoprivrede

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić sa saradnicima posjetio je danas Srednju poljoprivrednu školu „Sanus Futurum“ u Sanskom Mostu te razgovarao s načelnikom Sanskog Mosta, Farisom Hasanbegovićem i njegovim saradnicima. 

Tokom posjete, kolektiv škole predvođen direktorom Senadom Tičevićem, upriličio je obilazak i prezentaciju škole, nastavnih programa i poljoprivrednog imanja koje koriste u praktičnoj nastavi s učenicima.

Poljoprivredna srednja škola u Sanskom Mostu, osnovana prije 25 godina, jedna je od najopremljenijih škola za edukaciju učenika iz oblasti poljoprivrede i veterinarstva a o čemu svjedoče i odlično opremljeni kabineti, 300 dunuma zemlje na kojima se siju različite poljoprivredne kulture, farma muznih grla, plastenici te određeni broj poljoprivrednih mašina i priključnih uređaja. Pored navedenog, škola raspolaže sa internatom i restoranom a za učenike koji ne borave u internatu imaju organiziran besplatan prevoz do škole.

Učenici su tokom ove školske godine mogli odabrati obrazovanje za poljoprivrednog, veterinarskog ili ekološkog tehničara te fitofarmaceuta. Od ove godine, uprava škole najavljuje i pokretanje novog smjera agroturistički tehničar kao i plaćenu praksu za učenike. 

“Mladi i obrazovani poljoprivrednici mogu doprinijeti značajnim poboljšanjima u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije. Ulaganje u ovakav vid obrazovanja trebaju slijediti i drugi kantoni, nastojeći prenijeti praktična znanja iz oblasti poljoprivrede i veterinarstva te pratiti moderna dostignuća u navedenim oblastima. Namjera je da podršku ovakvim obrazovnim institucijama pružimo i kroz izdvajanja s nivoa Federacije BiH“, kazao je ministar Hrnjić tokom posjete ovoj školi.

Posjeti u Sanskom Mostu prisustvovali su Bešćo Alibegović, pomoćnik ministra za poljoprivredu i prehrambenu industriju i Kenan Muratović, pomoćnik ministra za veterinarstvo.

Direktor Tičević zahvalio se ministru Hrnjiću i saradnicima na upriličenoj posjeti te izrazio nadu da će posjeta rezultirati još uspješnijom saradnjom posebno u dijelu nabavke opreme i mehanizacije s ciljem još kvalitetnijeg izvođenja nastavnog procesa.