Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić razgovarao s dekanima biotehničkih i poljoprivrednih fakulteta o unapređenju saradnje

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić upriličio je sastanak s dekanima biotehničkih i poljoprivrednih fakulteta iz Federacije BiH s ciljem razgovora o mogućnostima unapređenja saradnje obrazovnih institucija i njihovog doprinosa u poboljšanju poljoprivrednog sektora u FBiH.

Tokom sastanka kojem je prisustvovao i savjetnik ministra Pejo Janjić, razgovarano je ključnim izazovima s kojim se susreće poljoprivredni sektor u zemlji te su razmotrene mogućnosti za njegovo poboljšanje kroz uključivanje akadamskih institucije i istraživačke projekte koje ove obrazovne institucije provode.

Ministar Hrnjić naglasio je značaj dijaloga ističući važnost saradnje između ministarstva i akademskih institucija kako bi se osiguralo da obrazovanje i istraživanje odgovaraju stvarnim potrebama poljoprivrednog sektora. Naglasio je potrebu za jačanjem veza između teorije i prakse, osiguravajući da student po okončanju studija imaju relevantna znanja i vještine potrebne za uspješnu karijeru u oblasti poljoprivrede.

“Istaknuta je odlučnost da se uspostavi bolja i kvalitetnija saradnja između resornog federalnog ministarstva i naučno-istraživačkih institucija s područja Federacije BiH.  Na tom planu, prvenstveno je potrebno poduzeti korake, na iznalaženju rješenja koje bi doprinijelo većem broju upisanih studenata na poljoprivredne i biotehničke fakultete jer je evidentno da se isti suočavaju sa manjim brojem upisanih studenata od planiranog. Adekvatan, dostatan i stručan kadar je neophodan u cilju unapređenja poljoprivrednog sektora kao i nastojanja naše zemlje da se pridruži EU”, kazao je ministar Hrnjić tokom sastanka.

Sastanku su prisustvovali dekani poljoprivrednih i biotehničkih fakulteta iz Sarajeva, Bihaća, Tuzle i Mostara.

Dekani su iznijeli svoje perspektive o trenutnom stanju na fakultetima, istaknuvši prioritete u nastavi, istraživanju i saradnji sa sektorom poljoprivrede. Naglasili su potrebu za unapređenjem infrastrukture fakulteta kako bi podržali istraživačke projekte i pružili studentima optimalno okruženje za učenje.

Na kraju sastanka, ministar Hrnjić i dekani izrazili su odlučnost da nastave sa konstruktivnom saradnjom kako bi podržali daljnji razvoj poljoprivrednog sektora u FBiH te osigurali održivu budućnost za poljoprivrednike širom zemlje.