Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić s direktorima ŠPD-ova i federalnim šumarskim inspektorima: Novi zakon o šumama u FBiH značajno će doprinijeti poboljšanju u sektoru šumarstva

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić sa saradnicima nastavio je razgovore o Nacrtu zakona o šumama u Federaciji BiH nakon što je isti prošao prvu fazu javne rasprave.

U sjedištu resornog federalnog ministarstva sastao se s predstavnicima šumsko-privrednih društava i federalnim šumarskim inspektorima s  kojima je razgovarao o dostavljenim komentarima, prijedlozima i sugestijama na tekst Zakona o šumama u FBiH.

“Ovaj sastanak predstavlja korak naprijed u procesu oblikovanja zakonodavnog okvira koji će unaprijediti upravljanje šumskim resursima u Federaciji Bosne i Hercegovine i osigurati njihovu dugoročnu održivost. Dijelimo zajednički cilj, a to je što hitnije donošenje Zakona o šumama, kako bi se šumama upravljalo na odgovoran i održiv način. Ovaj zakon bi trebao biti rezultat širokih konsultacija s relevantnim stručnjacima, organima uprave, privrednim društvima, akademskom zajednicom i nevladinim sektorom“, kazao je ministar Hrnjić.

Direktori šumsko-privrednih društava i federalni šumarski inspektori iznijeli su svoje stavove o potrebama sektora, naglašavajući važnost adekvatne podrške nadležnih organa uprave i važnost šume kao prirodnog obnovljivog resursa, te također zastupaju  tezu održivog razvoja šumarstva i ekonomsku održivost preduzeća šumarstva, kao i sprječavanje nelegalnih aktivnosti u  ovoj oblasti.

Ministar Hrnjić, zajedno s prisutnim direktorima i inspektorima, istakao je važnost novog zakonskog okvira koji će omogućiti efikasnije upravljanje i gospodarenje šumama, očuvanje šumskih resursa te poticanje održivog razvoja u sektoru šumarstva. Prisutni učesnici sastanka istakli su podršku nastojanjima da ovaj zakon što prije bude usvojen od strane Vlade Federacije BiH, a nakon toga i od Parlamenta FBiH. 

Izražen je optimizam u vezi s napretkom na izradi ovog zakona te istaknuta važnost transparentnosti i saradnje u donošenju novih zakonskih rješenja.