Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Hrnjić na otvorenju 20. međunarodnog sajma ekologije – EKOBIS:  Razvijamo i implementiramo politike na putu zelene tranzicije

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić prisustvovao je otvorenju 20. međunarodnog sajma ekologije – EKOBIS u Bihaću.

Sajam su svečanim presijecanjem vrpce otvorili federalni ministar poljoprivrede, Kemal Hrnjić, direktorica Privredne komore USK, Sanela Sabljaković, gradonačelnik Grada Bihaća, Elvedin Sedić, ministar privrede u Vladi USK, Armin Kardašević i premijer Unsko-sanskog kantona Nijaz Hušić.

Tokom svečenog obraćanja na otvaranju 20-tog, jubilarnog izdanja sajma, ministar Hrnjić, kazao je da zelena tranzicija kao tema ovogodišnjeg sajma nije samo trend već potreba za boljim i kvalitetnijim načinom života.

Ministar Hrnjić ukazao je da resorno federalno ministarstvo ostaje posvećeno podršci zelenoj tranziciji.

“Razvijamo i implementiramo politike koje će pomoći našim poljoprivrednicima da pređu na održive metode upravljanja poljoprivrednim gazdinstvima ali i svim resursima koje posjeduju. Izdvajamo značajna sredstva u okviru modela ruralnog razvoja i ostalih vrsta podrški za instalaciju i upotrebu solarnih panela na objektima u okviru poljoprivrednih gazdinstava, sufinansiramo upotrebu novih tehnologija u poljoprivredi, sufinansiramo uvođenje i certificiranje standarda u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, sufinansiramo upotrebu stajskog gnojiva na oraničnim površinama, imamo osigurane mjere zemljišne politike ali  i sredstva za sufinansiranje održavanja sajmova, stručnih skupova, kongresa, simpozija i seminara“, istakao je ministar Hrnjić.

“U svijetu u kojem se suočavamo sa brojnim ekološkim izazovima, uključujući klimatske promjene, zagađenje zemljišta i vode, i narušen biodiverzitet, transformacija našeg privrednog a time i poljoprivrednog sektora u skladu sa principima održivosti postaje ključna za očuvanje naše planete za buduće generacije“, kazao je ministar Hrnjić tokom obilaska sajma.  

Ministar Hrnjić zahvalio se predstavnicima Privredne komore Unsko-sanskog kantona na organizaciji sajma te izrazio nadu da će sajam i u budućnosti biti mjesto na kojem se prezentira i razgovara o temama kojima se nastoji poboljšati zaštita životne sredine na lokalnom i globalnom nivou. 

Sajam se održava na lokaciji Sportske dvorane “Luke” u Bihaću i otvoren je do 8. septembra. U okviru sajma EKOBIS 2024 predstavit će se više od 200 izlagača a u okviru sajma predviđeno je održavanje i 3. međunarodnog sajma turizma – EKOTOUR, te 4. međunarodnog sajma obrta.