Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Pomoćnik ministra Alibegović na otvaranju manifestacije “18. dani poljoprivrede Grada Konjica“

Pomoćnik federalnog ministra za poljoprivredu i prehrambenu industriju Bešćo Alibegović prisustvovao je otvaranju manifestacije “18. Dani poljoprivrede Grada Konjica“ koja je danas upriličena u Buturović Polju.

Alibegović je tokom obraćanja u Konjicu kazao da Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva podržava ovu i slične manifestacije te da će podrška biti nastavljena i ubuduće.

„Ovo ministarstvo odobrilo je značajna sredstava u vidu novčanih podrški za poljoprivredne proizvođače na području Hercegovačko–neretvanskog kantona kroz model poticaja proizvodnji, model ruralnog razvoja (investicije na poljoprivrednim gazdinstvima) i model ostalih vrsta podrški. U 2022. godini za HNK odobreno je 10.058.894,01 KM a u 2023. godini 15.887.345,83 KM, dok je na području Grada Konjica u 2022. godini dobreno 1.172.267,47 KM a u 2023. godini 1.803.473,72 KM“, kazao je Alibegović.

U zajedničkoj saradnji Gradske uprave Konjica, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic razmatrane su mogućnosti za pokretanje aktivnosti oko registracije proizvoda zaštićenih oznakom porijekla.

“S tim u vezi pokrenuta je aktivnost oko naziva prehrambenog proizvoda ‘Repovački sir’ zaštićenom oznakom porijekla. Nakon što je Udruženje građana za proizvodnju mlijeka i mesa „Farmer“ podnijelo zahtjev za navedenu oznaku, predstavnici resornog federalnog ministarstva su dali značajan doprinos učešćem u komisiji za registraciju oznake porijekla i dodjelu oznake garantovano tradicionalnog specijaliteta proizvoda u Bosni i Hercegovini, a što je rezultiralo registracijom naziva prehrambenog proizvoda ‘Repovački sir’ zaštićenom oznakom porijekla“, istakao je Alibegović.