Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Otvaranje novih pogona mesne industrije SEMKO Visoko

Ministar Dedić na otvaranju novih pogona mesne industrije SEMKO Visoko

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, mr.sci. Šemsudin Dedić danas (22.05.2015.) je, zajedno sa Miralemom Galijaševićem, premijerom Zeničko-dobojskog kantona, u Visokom svečano otvorio nove pogone mesne industrije SEMKO.

U svome govoru povodom otvaranja, ministar Dedić je izrazio zadovoljstvo što se čuveni visočki suhomesnati proizvodi u ovoj Industriji proizvode isključivo od kvalitetne domaće sirovine, “jer samo na taj način možemo smanjiti veliki poljoprivredni deficit i poboljšati tržišne lance od primarnih proizvođača, prerađivača i krajnjih kupaca koji prepoznaju kvalitet naših domaćih tradicionalnih proizvoda. Jačanjem kvalitetnih domaćih prerađivača, kao što je Semko, koji njeguju dugogodišnju i jedinstvenu tradiciju ali istovremeno i prate tržišne trendove te nastoje poboljšati kvalitet svoje proizvodnje u skladu sa međunarodnim standardima i pravilima, smanjit ćemo dominaciju uvezenih proizvoda koji često predstavljaju nelojalnu konkurenciju proizvođačima iz Federacije BiH.” dodao je ministar Dedić.

U razgovoru sa ministrom, predstavnici MI Semko istakli su da je ova mesna industrija, koja prerađuje meso i mesne proizvode po jedinstvenoj recepturi porodice Semić, puštanjem u rad novih proizvodnih pogona otvorila 20 novih radnih mjesta te razvila novu proizvodnu liniju polutrajnih proizvoda. Kapacitet nove hale iznosi 100 tona mjesečno. Naglasili su da posjeduju sve potrebne certifikate za proizvodnju mesnih prerađevina te da privode kraju uvođenje HALAL standarda, dok je HACCP sistem već u primjeni. Naveli su također da se vode pregovori o plasmanu proizvoda iz MI Semko na tržište Republike Turske, čija se realizacija očekuje u skorijoj budućnosti.