Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Sastanak sa premijerom Konakovićem

Sastanak sa premijerom Konakovićem

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, mr.sci. Šemsudin Dedić sastao se danas sa premijerom Kantona Sarajevo, g. Elmedinom Konakovićem te Muharemom Šabićem, ministrom privrede i Jasminom Halebićem, ministrom finansija ovog Kantona, kako bi  razgovarali o načinima uspostavljanja bolje saradnje na području poljoprivrede.

Ministar Dedić je, između ostalog, upoznao goste da je usvojena Strategija razvoja poljoprivrednog sektora u Federaciji BiH za period 2015.-2019., da su na posljednjoj sjednici Vlade Federacije BiH pokrenute aktivnosti oko izrade novog zakona o šumama, kao i o planovima Ministarstva u ovoj godini kada su u pitanju strateški i programski dokumenti te zakonski i podzakonski propisi. S tim u vezi, ministar je u daljem razgovoru, napomenuo da će Ministarstvo u narednom periodu intenzivno raditi na aktivnostima osiguranja veće transparentnosti i kontrole utroška javnih sredstava namijenjenih razvoju poljoprivrede, izrazivši nadu da će kantoni ponuditi svoje partnerstvo i saradnju i u ovom pravcu.

Premijer Konaković, te ministri Šabić i Halebić, izrazili su zadovoljstvo zbog sistemskog pristupa u rješavanju problema te donošenja strateških dokumenata i zakona, te kandidovali izmjene odnosno donošenje određenih zakonskih i podzakonskih akata, ističući pri tom da je Vlada Kantona Sarajevo snažno opredijeljena za razvoj poljoprivredne proizvodnje te da će, vođena tim ciljem, nastojati da bude što konstruktivniji partner Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u njegovom nastojanju da unaprijedi razvoj poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Ministar Dedić je zahvalio gostima na konstruktivnom razgovoru te istakao da će Ministarstvo raditi na uspostavi efektivne koordinacije te partnerstva sa nižim nivoima vlasti, odnosno kantonima i općinama iz svih dijelova Federacije BiH kako bi zajedničkim snagama poboljšali stanje u ovoj oblasti.