Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Sa 625 obrta i 1.384 radna mjesta - bolji životni standard u FBiH

Sa 625 obrta i 1.384 radna mjesta – bolji životni standard u FBiH

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić izjavio je, na današnjoj press-konferenciji održanoj u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, da su aktivnosti s ciljem osiguranja uvjeta za bolji životni standard rezultirale sa 625 registriranih obrta i otvaranjem 1.384 radnih mjesta.

Dedić je predstavio rezultate rada resornog ministarstva u prošloj godini, s posebnim osvrtom na realizirane aktivnosti na unapređenju stanja u pojedinim oblastima.

Te mjere doprinijele su da je ukupna poljoprivredna proizvodnja veća za 16,5 posto u 2015. godini u odnosu na 2014.

– Naša obaveza je da u naredne tri godine maksimalno jačamo poljoprivredne obrte da bismo bili u četvrtoj godini samoodrživi – kazao je Dedić.

Ministarstvo je u saradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje realiziralo Program sufinansiranja samozapošljavanja i zapošljavanja u poljoprivredi u vrijednosti od tri miliona KM.

U obradi je, naglasio je Dedić, još 170 zahtjeva korisnika koji su ispunili uvjete iz prvog javnog poziva, a za ovaj program u ovoj godini osigurano je dodatnih tri miliona KM.

Primjena evropskog standarda za kvalitetu sirovog mlijeka omogućila je da sedam mljekara iz Federacije ima plasman mlijeka na evropskom tržištu.

U oblasti vodoprivrede u toku su završne aktivnosti i puštanje u pogon postrojenja za tretman otpadnih voda Kantona Sarajevo na lokaciji Butila.

– Osigurani su preduslovi i dodatna sredstva za nastavak izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda Grada Mostara, kao i izgradnju sistema za sakupljanje, odvodnju i tretman otpadnih voda Grada Bihaća – potvrdio je Dedić.

Izrazio je važnost usvajanja Strategije razvoja poljoprivrednog sektora i istakao da uskoro očekuje usvajanje Prijedloga zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji i četverogodišnjeg Programa ruralnog razvoja FBiH.

U javnoj raspravi je Prednacrt zakona o šumama koji će, prema riječima ministra, uz nacrt općeg dijela Šumarskog programa FBiH i drugu inventuru šuma na velikim površinama za BiH doprinijeti efikasnijem upravljanju ovim resursom.

Podsjetio je da je ovo jedino ministarstvo u Vladi u kojem nije izvršena redovna primopredaja dužnosti između ranijeg i aktuelnog ministra iz razloga što nije moglo biti utvrđeno stanje obaveza i dugovanja na 31. mart prošle godine.

– Ministarstvo je aktivno radilo na saniranju naslijeđenih oko 50 miliona KM duga za neisplaćene poticaje poljoprivrednicima. Od toga su ukupna dugovanja za poljoprivredu bila 25. 317.365,35 KM, a koja su izmirena u iznosu od 7.485.459,92, dok je 2.044.292,83 KM neopravdanih zahtjeva odbijeno – kazao je Dedić.

Navodeći da je Vlada ukinula 68 rješenja, donijela 26 rješenja o zabrani apliciranja na novčane podrške u naredne tri godine, ministar Dedić je zaključio da je zaustavljena nezakonita i neosnovana isplata gotovo pet miliona KM i naložen povrat novačnih sredstava u budžet.

Cjelokupno obraćanje ministra Dedića možete preuzeti ovdje.