Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Dedić svečano otvorio 43. gradačački sajam šljive

Ministar Dedić svečano otvorio 43. gradačački sajam šljive

Cijeneći značaj koji ovaj Sajam ima ne samo za ovaj nadaleko poznat voćarski kraj, nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva odnosno Vlada Federacije BiH će, kao i do sada, nastaviti podržavati ovaj sajam, ovaj praznik poljoprivrede, kako bi što više i dalekosežnije povećali njegov uticaj te tako privukli još veći broj međunarodnih izlagača. Zbog toga, posebno mi je drago što vidim da sajam i ove godine bilježi rast te snažnije prisustvo izlagača iz zemalja okruženja i Evropske unije – izjavio je danas ministar Dedić na svečanosti otvaranja Sajma.

Ova za poljoprivredu izuzetno važna manifestacija, osim kvalitetom i sve većom posjećenošću, može se pohvaliti i dugogodišnjom tradicijom, koja se uprkos brojnim preprekama i problemima održava i opstaje. Ono što ovom Sajmu daje još veći značaj i jedan poseban pečat kad je u pitanju razvoj poljoprivrede jeste naglasak na obrazovanju i stručnom usavršavanju pri čemu se svake godine organizuju relevantni seminari i predavanja na području poljoprivrede, gdje poljoprivrednici imaju priliku educirati se i steći nove vještine i uvide koji im mogu poslužiti da poboljšaju i povećaju svoju proizvodnju – istakao je nadalje ministar Dedić u svome obraćanju.

Na oko 2.500 m2 zatvorenog i 5.000 m2 otvorenog sajamskog prostora svoje proizvode i usluge ove godine prezentira 302 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja okruženja i Evropske unije. I ove godine program Sajma šljive obogaćen je organizacijom stručnih okruglih stolova i savjetovanja s područja poljoprivrede, kolektivnim izložbama prehrambenih poduzeća te prezentacijama regionalne sasradnje. Drugog dana Sajma bit će dodijeljene medalje za kvalitet izloženih proizvoda. Posjetioci će moći vidjeti prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava.