Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Dedić u posjeti Tuzlanskom kantonu

Ministar Dedić u posjeti Tuzlanskom kantonu

Prije otvaranja Sajma šljive u Gradačcu, federalni ministar Dedić sastao se danas u Tuzli s premijerom Tuzlanskog kantona Begom Gutićem i izrazio očekivanje da će Tuzlanski kanton u narednom periodu značajnije učestvovati u korištenju poljoprivrednih poticaja iz federalnog budžeta. Naveo je da je ovaj kanton u 2014. godini povukao 11 miliona KM iz federalnog budžeta za poljoprivredne poticaje i da je u prošloj godini taj iznos povećan za dva miliona.

Danas je potpisan i memorandum s predstavnicima pet općina TK – Teočak, Sapna, Kladanj, Čelić i Kalesija, koje će u okviru IFAD projekta imati na raspolaganju šest miliona KM za provedbu projekata za poboljšanje lokalne infrastrukture za poljoprivredne proizvođače i podršku konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača.

Također, putem projektne jedinice koja vodi projekte Svjetske banke na području TK, provode se projekti oporavka od poplava na području deset općina ukupne vrijednosti 14 miliona KM.

Ministar Dedić je rekao da krajem septembra počinje Projekt navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta u općini Živinice i da su u Gračanici i Lukavcu zastupljeni projekti u oblasti vodosnabdijevanja i odvoda otpadnih voda.

– Razgovarali smo o zakonskim rješenjima i svim aktivnostima kojima se želi povećati broj poljoprivrednih obrta kako bi poljoprivreda bila pozicionirana kao zanimanje građana koji žele da se bave njome – zaključio je Dedić.

Na pitanja novinara o problemima poljoprivrednika sa izvozom šljiva i kornišona, kazao je da je razlog za otežan izvoz kašnjenje s potpisivanjem Protokola o stabilizaciji i pridruživanju EU, što je bila obaveza države još prije tri godine nakon ulaska Hrvatske u EU.