Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Svečano otvorenje pogona za preradu voća i povrća FH Princes Trade

Svečano otvorenje pogona za preradu voća i povrća FH Princes Trade

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić otvorio je danas pogon za proizvodnju, preradu i konzerviranje voća i povrća “FH PRINCES TRADE” d.o.o. Ilijaš, zajedno sa načelnikom Općine Ilijaš Akifom Fazlićem i ministrom finansija Kantona Sarajevo Jasminom Halebićem, nakon čega su se susreli sa rukovodstvom te zajednički obišli novootvorene objekte.

Porodica Fazlić u svojoj 35-godišnjoj tradiciji bavi se proizvodnjom svih vrsta salata, sokova i džemova od voća i povrća uzgojenog na tlu Bosne i Hercegovine, a cjelokupni asortiman sastoji se od 20 proizvoda. Trenutno se za 50% prerađenih proizvoda koristi voće i povrće uzgojeno na vlastitim plantažama, koje se protežu na 8 hektara zemljišta, dok se preostalih 50% osigurava iz otkupa od 40 domaćih kooperanata.

U razgovoru sa rukovodstvom pri obilasku objekata za preradu, ministar Dedić je istakao potrebu davanja snažnije podrške za podizanje ovakvih prerađivačkih kapaciteta koje ćemo koristiti za pripremu i preradu primarnih proizvoda iz vlastitog uzgoja, kako bi izbjegli situaciju u kojoj smo danas, tj. da izvozimo vlastite uzgojene proizvode koje, nakon izvjesnog vremena, uvozimo prerađene i kupujemo kao finalne proizvode po znatno višim cijenama. Na ovaj način, umjesto u svojoj zemlji, otvaramo radna mjesta u drugim zemljama. I zbog toga potrebno je da unaprijedimo nivo proizvodnje i prerade kako bi intenzivirali zapošljavanje i stvorili veće vrijednosti naših proizvoda, te poboljšali uslove, s jedne strane, za izvoz ovih proizvoda u finalnom prerađenom obliku, a s druge strane podigli svijest BiH građana o važnosti kupovanja kvalitetnih domaćih proizvoda kao što su ovi proizvedeni u pogonima FH Princes Tradea.

Zahvalivši se domaćinu Harunu Fazliću na pozivu, te načelniku Općine Ilijaš Akifu Fazliću i ministru finansija Kantona Sarajevo Jasminu Halebiću, što su se pridružili u obilasku ovog perspektivnog poduzeća, ministar Dedić je naglasio da će Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, odnosno Vlada Federacije BiH i dalje nastojati kroz Program poticaja, ali i provedbom Strategije razvoja poljoprivrede Federacije BiH, raditi na unapređenju, povećanju proizvodnje i poboljšanju kvalitete domaće proizvodnje i prerade.