Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Sastanak sa predstavnicima tvornice Srebreničanka

Sastanak sa predstavnicima tvornice Srebreničanka

Danas je u prostorijama Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva upriličen susret između federalnog ministra Šemsudina Dedića i savjetnika Diplomatske misije R. Azerbejdžan Ismayila Jafarova te predstavnika tvornice za proizvodnju pomfrita Srebreničanka Dževada Šahmana.

Ministar Dedić se zahvalio predstavnicima Azerbejdžana na kontinuiranom interesu za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu, posebice jer se u ovom slučaju radi o investiranju u Srebrenicu, koja se, kao i brojna druga povratnička mjesta, još uvijek suočava sa izuzetno teškim i višestrukim posljedicama ratnih razaranja.

Gospodin Jafarov je upoznao ministra Dedića sa pojedinostima vezano za investiciju u “Srebreničanku” u vrijednosti od sedam i po miliona KM, koja već ostvaruje značajan pozitivan efekat u privrednom razvoju ove regije. Istakao je također da tvornica upošljava radnike s područja Srebrenice i Bratunca, te da je u skorijoj budućnosti u planu upošljavanje dodatnog broja radnika, kako se obim proizvodnje pomfrita i drugih prerađevina od krompira bude povećavao.

Izloživši planove širenja proizvodnog asortimana i povećanja prerade, u nastavku razgovora, predstavnici Srebreničanke istakli su potrebu osiguranja dovoljnih količina domaće uzgojenog krompira. Ministar Dedić je kazao da je Ministarstvo, u okviru svojih nadležnosti, spremno podržati organizovani uzgoj i otkup krompira za preradu kroz kooperantsko-ugovorne odnose. Naglasio je također da ovakvi aranžmani zasigurno idu na obostranu korist i primarnih proizvođača i prerađivača, jer ugovorenim otkupom domaćeg krompira sa tvornicom Srebreničanka, proizvođači ostvaruju garantovan plasman krompira a samoj tvornici osigurava se dugoročno snabdijevanje sirovinom, a time i održivost ove vrijedne investicije. Pošto je tvornica smještena u Srebrenici, ova investicija predstavlja izuzetnu razvojnu šansu u ovom povratničkom području, jer se otvaraju mogućnosti povećanja primarne proizvodnje, prerade i plasmana prerađevina od krompira na domaće kao i izvozna tržišta.