Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Dedić na Međunarodnoj ministarskoj konferenciji u Beču

Ministar Dedić na Međunarodnoj ministarskoj konferenciji u Beču

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić učestvovao je danas na Međunarodnoj ministarskoj konferenciji “Poljoprivreda bez GMO-a: Šansa sa ruralni razvoj u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi” koja je održana u Beču.

Tokom konferencije ministar Dedić se sastao se sa čelnim ljudima iz oblasti poljoprivrede drugih zemalja, a razgovarano je o mogućnostima saradnje i razmjene iskustava.

U svom obraćanju prisutnima na ovoj konferenciji ministar Dedić je istakao da su pitanja koja su danas razmatrana od suštinske važnosti za budućnost poljoprivrede u regiji Jugoistočne Evrope.

„Ovim putem, pozdravljam napore Austrije na promovisanju inicijativa koje propituju ulogu genetičkog inženjeringa u razvoju poljoprivrede i njegovog uticaja na ruralna područja, cjelokupni okoliš, a posebno na zdravlje ljudi“, kazao je ministar Dedić.

Podsjetio je da je u BiH 2009. godine donesen Zakon o genetički modificiranim organizmima koji je usklađen sa svim važećim propisima EU o GMO-u.

„Možemo reći da pravila regulisanja GMO-a koja važe u EU, važe također i u BiH. Ono što još predstoji jeste jačanje laboratorijskih i inspekcijskih kapaciteta u svrhu bolje kontrole i testiranja na GMO“, dodao je Dedić.

Ministar Dedić je napomenuo da je Federacija BIH potpisala Zajedničku deklaraciju o regionalnoj saradnji na promicanju uzgoja proteinskih usjeva u širem podunavskom regionu i Jugoistočnoj Evropi (Inicijativa Dunav Soja) te time izrazila svoju spremnost da se pridruži inicijativi uzgoja soje u Evropi bez primjene GMO-a.

„Federalno ministarstvo nikad nije izdalo odobrenje za uvoz GMO sjemena soje, niti bilo koje druge poljoprivredne kulture. Što se tiče soje, Ministarstvo poljoprivrede Federacije BiH, između ostalog, potiče i proizvodnju soje kroz Program poticaja. Bilježi se trend rasta proizvodnje ove kulture. Na nivou države, u razdoblju 2014/2015 ostvareni su sveukupni prinosi soje od 10.497 tone na 7.368 hektara površine“, rekao je Dedić.

Cilj konferencije “Poljoprivreda bez GMO-a: Šansa sa ruralni razvoj u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi” je da se naglase mogućnosti koje poljoprivreda bez GMO-a može imati za ruralni razvoj u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi.

Na konferenciji su istaknuti pozitivni učinci poljoprivrede bez GMO-a, kao što su sve veća potražnja za organskim proizvodima, veće izvozne mogućnosti u proizvodnji sjemena bez GMO-a, kao i činjenica da se uzgojem bez GMO-a izbjegava kontaminacija meda GMO-om. Također, certificiranjem proizvoda kao proizvoda bez GMO-a stvaraju se marketinške i izvozne mogućnosti posebno za regionalne proizvode.