Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Održana tematska sjednica o stanju u oblasti poljoprivrede

Održana tematska sjednica o stanju u oblasti poljoprivrede

U Predstavničkom domu Parlamenta FBiH jučer je održana tematska sjednica o stanju u oblasti poljoprivrede.

Resorni federalni ministar Šemsudin Dedić prezentirao je niz stastističkih podataka kao i informacija iz ove oblasti, istakavši da je ministarstvo koje vodi naslijedilo brojne probleme i da je to jedino ministarstvo u kojem nije bilo zvanične primopredaje funkcije, jer raniji ministar nije imao informaciju o stanju u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Naglasio je da pritisak na resorno ministarstvo, u proteklom periodu, najviše vrše oni koji su godinama koristili poticaje, a na to nisu imali pravo.

Rekao je da su poticaji jedan od problema u poljoprivredi zbog neuređenosti koja je naslijeđena, naglašavajući da su postali socijalna, a ne razvojna komponenta.

– U poljoprivredu ulaze mnogi zbog poticajnih sredstava – naglasio je Dedić te dodao da su oko 2.500 obrtnika i pravnih osoba korisnici poticaja, i 12.000 fizičkih osoba.

Federalna porezna uprava je dostavila podatke da je među 12.000 fizičkih osoba 2.000 korisnika koji su zaposleni u raznim državnim službama, 2.500 penzionera te 450 korisnika socijalne pomoći.

– Struktura korištenja poticajnih sredstava nije dobra, u tome je problem – naglasio je Dedić.