Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Dedić obišao Ogledni poligon Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta

Ministar Dedić obišao Ogledni poligon Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta

Federalni ministar poljoprivredne, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić posjetio je danas Ogledni poligon Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sarajevo, gdje je informiran o njegovom radu i značaju na planu edukacije i unapređenja poljoprivredne proizvodnje, kao i zaštite i očuvanja autohtonih biljnih vrsta/resursa.

Ministar Dedić je u pratnji domaćina – dekana Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sarajevo prof. dr. Zlatana Sarića i direktora Oglednog poligona Adnana Maličevića obišao kapacitete ovog poligona koji je, između ostalog, u funkciji obuke studenata u oblastima  povrtlarstva, ratarstva, voćarstva i korištenja odgovarajuće mehanizacije.

Uz zadovoljstvo iskazano povodom obilaska i onim što je bio u prilici vidjeti u sklopu ovog eksperimentalnog centra, ministar Dedić je istaknuo značaj naučno-istraživačkog rada i njegovog stavljanja u funkciju razvoja poljoprivrede.

– Našoj poljoprivredi i poljoprivrednim proizvođačima zasigurno treba jedan ovakav centar. U sklopu angažmana i procedura unutar Ministarstva, uključujući i donošenje novog zakona o novčanoj podršci u poljoprivredi i izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu želimo značajnije uključiti ‘struku’ – izjavio je Dedić, potcrtavajući značaj primjene novih znanja i dostignuća u poljoprivrednoj proizvodnji.

Dodao je da znanje u toj oblasti mora biti valorizirano na odgovarajući način, naglašavajući ulogu koju u tom pogledu imaju naučne, stručne i istraživačke institucije, te neophodnost jačanja podrške tim institucijama i saradnje na planu modernizacije ukupnih poljoprivrednih kapaciteta.

– U konačnici svi trebamo doprinijeti da naš poljoprivredni prozvođač bude educiran za svaku vrstu proizvodnje koju pokreće – naglasio je ministar Dedić, podsjećajući na uspješnu saradnju koja je ostvarena u sklopu projekta IFAD-a (Projekt poboljšanja životnih uvjeta na selu – Rural Livelihoods Development Project) na planu podizanja novih zasada maline.

Istaknuo je da je angažman resornog ministarstva i naučnih ustanova u funkciji pružanju pomoći poljoprivrednim proizvođačima, a među prioritete ubrojao je i kreiranje odgovarajućeg zakonskog okvira, podsjećajući na Zakon o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji koji je usvojen i koji predstavlja veliku šansu za poljoprivredne proizvođače i plasman njihovih proizvoda na tržište Evropske unije.

Dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sarajevo prof. dr. Zlatan Sarić i direktor Oglednog poligona Adnan Maličević iizrazili su zadovoljstvo ministrovim dolaskom i iskazanom spremnošću za jačanje saradnje sa stručno-naučnim institucijama.

Naveli su da se u sklopu Oglednog poligona nalaze objekat Gen-banke, laboratorija sjemena, mikropropagacija biljaka, laboratorije za ispitivanje poljoprivredne mehanizacije i Intro-centar najnovijih kultura jagodastog voća, uključujući i objekte za redovnu nastavu, odnosno parcele/zemljište za obavljanje praktične nastave  i realizaciju projekata poljoprivrednika.