Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Predstavnici poljoprivrednih udruženja iz zemalja EU u posjeti Ministarstvu

Predstavnici poljoprivrednih udruženja iz zemalja EU posjetili FMPVŠ

Predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na čelu sa savjetnikom ministra Ervinom Bibanovićem sastali su se danas sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja iz osam zemalja EU i predstavnicima Delegacije EU u BiH.

Razgovarano je o poljoprivrednim udruženjima u FBiH, mladim poljoprivrednicima, strateškom razvoju poljoprivrede, izvozu bh. proizvoda s osvrtom na standarde EU u oblasti prehrambenih proizvoda, kao i zakonskoj regulativi u oblasti poljoprivrede.

Savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Ervin Bibanović istakao je svoje zadovoljstvo što je ovom posjetom izražena želja i zainteresovanost za integrisanje poljoprivrede BiH u EU.

„Prema svim strateškim dokumentima i analizama međunarodnih organizacija, konkurentnost BiH poljoprivrede ogleda se u razvoju mljekarstva, povrtlarstva i voćarstva, posebice jagodastog i bobičastog voća gdje postižemo zavidne rezultate, kao i organske poljoprivrede. Kako bi podržali ova strateška usmjerenja, radimo na izradi zakonodavnog okvira u skladu sa propisima Europske unije“, istakao je Bibanović.

Na današnjem sastanku zaključeno je da je u narednom periodu potrebno intenzivirati kontakte kako bi se unaprijedila saradnja i realizirali zajednički projekti.