Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Obilazak radova na budućem objektu Veterinarskog instituta FBiH

Obilazak radova na budućem objektu Veterinarskog instituta FBiH

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić i dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić obišli su danas u sarajevskom naselju Stup prostorije u kojem će biti smješten Veterinarski institut Federacije BiH.

Radovi na ovom objektu još uvijek su u toku. Po završetku izgradnje i opremanja, zgrada Veterinarskog instituta FBiH bit će eminentna laboratorija za dijagnostiku zaraznih bolesti životinja sa trećom razinom biosigurnosti.

Tokom današnjeg obilaska istaknuto je da će tehnički prijem zgrade biti izvršen za mjesec dana.

„Uz podršku Vlade FBiH i Vlade KS očekujemo da već najesen ovaj objekat bude otvoren. Značajna sredstva su uložena kako bi se obezbjedila najsavremenija oprema i uslovi za rad. Ovo će biti iznimno važan objekat za zdravlje životinja“, izjavio je federalni ministar Dedić.

U skladu sa svojim nadležnostima, Veterinarski institut FBiH obavljat će superanalize i vršiti poslove referens laboratorija, obavljati terensku i laboratorijsku dijagnostiku zaraznih, parazitnih i drugih oboljenja životinja, pratiti, analizirati i proučavati stanje u pogledu pojava kretanja, suzbijanja i iskorjenjivanja zaraznih, parazitnih i drugih oboljenja životinja itd.