Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Susret sa predstavnicima firme Zlatni med

Susret sa predstavnicima firme Zlatni med

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić sastao se sa predstavnicima kompanije Zlatni med iz Sanskog Mosta.

Razgovarano je o certifikaciji proizvoda, poticajnoj politici u oblasti pčelarstva, ali i reformskom setu zakona u oblasti poljoprivrede na kojem Ministarstvo trenutno radi.

Kompanija Zlatni med trenutno raspolaže sa 700 košnica, a plan je da već naredne godine taj broj dosegne 1.500. Predstavnici ove firme na današnjem sastanku istakli su da u narednom periodu planiraju značajno širenje proizvodnih i prerađivačkih linija, kreiranje novih proizvoda od meda, kao i otkupa meda od drugih proizvođača u FBiH.

Ministar Dedić je istakao svoje zadovoljstvo predstavljenim projektom i planovima ove firme, kao i angažmanom njenih predstavnika u jačanju pčelarskog sektora.

„Drago mi je da ova firma planira raditi po najsavremenijim metodama proizvodnje, ispunjavajući sve standarde u ovoj oblasti, sa kontinuiranim ulaganjem u lanac od proizvodnje, preko prerade, pa do distribucije. Dobra organizacija u ovom sektoru i potvrda kvaliteta proizvoda, ključ su uspjeha. Med i proizvodi od meda naša su velika šansa za razvoj“, rekao je ministar Dedić.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o registraciji proizvođača meda, pčelarskim vozilima odnosno transportu pčela, kao i veterinarskim analizama u ovom sektoru.