Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Dedić: Zajedno s malinarima pokušavamo naći rješenje postojećih problema

Dedić: Zajedno s malinarima pokušavamo naći rješenje postojećih problema

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić izjavio je da  Ministarstvo već duže vrijeme sarađuje s malinarima i da pokušavaju zajedno da nađu rješenja postojećih problema.

Ministar Dedić podsjeća da su prije dvije sedmice formirali i radnu grupu u kojoj su predstavnici otkupljivača, predstavnici Asocijacije „Zajedno za bh. malinu“ i Saveza udruženja proizvođača jagodičastog voća, te ministarstva, akademske zajednice i struke i ta grupa je do sada održala nekoliko sastanaka.

– Mislim da je veoma bitno da djelujemo udruženi – istaknuo je ministar Dedić.

Po njegovim riječima, i proizvođači i otkupljivači moraju da shvate da ovise jedni o drugima, tako da u njihovom odnosu mora biti što više saradnje i kompromisa.

– Moram priznati da sam neprijatno iznenađen saopštenjem Udruženja otkupljivača koje odlično zna da je naredne sedmice planiran završni sastanak radne grupe i da ćemo tada predstaviti mjere podrške malinarstvu koje smo zajednički dogovorili. Ovo nije trenutak da se izlazi u javnost s nekim ishitrenim analizama i projekcijama cijena. Želim da vjerujem da ovo nije pokušaj zloupotrebe dobre volje Vlade Federacije koja je izrazila spremnost da pomogne malinarima i da otkupljivači ne misle da se malinari umjesto da žive od svog rada trebaju naći “na budžetu” – kaže ministar Dedić.

Intervencija Vlade je, kako navodi, tek krajnje rješenje.

– Malinarstvo je jako perspektivna grana poljoprivrede i ne smije postati „socijalni slučaj“. Potpuno razumijem ogorčenje malinara. Otkupna cijena od 1,5 marke je zaista neprihvatljiva i ona ne smije ostati na tom nivou. Nadam se da ćemo već naredne sedmice, kao što je to i ranije dogovoreno, postići riješenje zadovoljavajuće za sve – zaključio je ministar Dedić.