Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Dedić i kantonalni ministri: Osigurati više sredstava za poljoprivredu

Dedić i kantonalni ministri: Osigurati više sredstava za poljoprivredu

Danas je održan sastanak federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića sa ministrima i predstavnicima resornih kantonalnih ministarstava za poljoprivredu. Na sastanku su razmatrani zaključci koje je Federalni parlament donio na tematskoj sjednici o poljoprivredi s ciljem poboljšanja položaja poljoprivrednika.

„Kroz zaključke nastojimo da osiguramo više sredstava za poljoprivredu jer ih u federalnom budžetu, nažalost, nema dovoljno. Jednim od zaključaka Vlada Federacije zadužuje se da u 2017. osigura sredstva iz klirinškog duga za izmirenje svih naslijeđenih dugovanja u poljoprivredi. Predložili smo i niz olakšica i dodatnih potpora poput povoljnih kredita, ali i nova zakonska riješenja neophodna da se uredi pojedine oblasti poljoprivrede“, izjavio je nakon sastanka Dedić.

Ministar Dedić je istakao da će brojni zaključci biti provođeni u koordinaciji sa nižim nivoima vlasti. „Nažalost, Bosna i Hercegovina nema ministarstva poljoprivrede na državom nivou i taj nedostatak nadoknađujemo kroz redovne sastanke s ciljem koordinacije politika i strategija. U narednom periodu inicirat ću još više sličnih susreta. Potrebna nam je što intenzivnija saradnja da zajednički dogovorimo konkretne mjere podrške našim poljoprivrednicima“, kazao je.

Poseban naglasak današnjeg sastanka stavljen je na položaj malinara. „Jedan od zaključaka Parlamenta govori da će u slučaju ekstremnih poremećaja na tržištu Vlada Federacije, kantonalne vlade, gradovi i općine osigurati dodatna sredstva za malinare. Ovaj zaključak je kao prva počela provoditi Vlada Unsko-sanskog kantona koja je prošle sedmice u dogovoru sa proizvođačima zagarantovala najnižu otkupnu cijenu od 2,5 KM. Smatram da je ovo dobar prijedlog, te da bi slične mjere trebali usvojiti i ostali kantoni“, zaključio je Dedić.