Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Javna rasprava o Nacrtu strateškog plana ruralnog razvoja BiH

Javna rasprava o Nacrtu strateškog plana ruralnog razvoja BiH

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i projektom FARMA II organiziralo je danas u Sarajevu Javnu raspravu o Nacrtu strateškog plana ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine 2018.-2021.

Ukazujući na važnost tog dokumenta federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić poručio je da „moramo biti svjesni da je u ovom trenutku jedan od glavnih problema naše poljoprivrede ogroman trgovinski deficit“.

– Duplo više uvozimo nego izvozimo. Naša poljoprivreda jednostavno nije konkurentna, a moramo imati na umu da konkurencija u poljoprivredi postaje sve veća kako napreduje proces približavanja BiH Evropskoj uniji – kazao je Dedić.

Krivac za takvo stanje, po njegovom mišljenju, su nedovoljna ulaganja, ali i njihova nepovoljna struktura s obzirom na to da je većina novca namijenjena za intervencije u tržište, odnosno poticaje.

– Godinama nedovoljno ulažemo u promjene u strukturi poljoprivredne proizvodnje, dakle u modernizaciju gazdinstava i njihovo prilagođivanje potrebama tržišta. Za ostalim zemljama regije zaostajemo po pitanju infrastrukture, opreme i mehanizacije, da ne govorim o ulaganjima u marketing, zaštitu okoliša i razvoj poduzetništva. Strateški plan ruralnog razvoja BiH treba da tu situaciju promijeni – ističe Dedić.

Usvajanje strateškog plana ruralnog razvoja je preduslov za dobijanje pristupa fondu Evropske unije IPA II namijenjenom upravo za strukturne promjene. Hrvatska je u pretpristupnom periodu u okviru IPA I iskoristila oko 900 miliona iz sredstava Unije za modernizaciju poljoprivrede.

Prema izračunima, BiH bi mogla imati na raspolaganju sličan iznos i barem dio njega deblokirat će strateški plan.

– Naravno u ruralnom razvoju radi se o puno više nego o samom povećanju konkurentnosti. Ruralni razvoj obuhvaća i poboljšanje kvaliteta života na selu. Strateški plan stavlja naglasak na mlade ljude koji traže perspektivu u ruralnim područjima. Želimo da shvate da naša poljoprivreda pruža brojne mogućnosti razvoja i da, uz malo više vizije, možemo od nje napraviti jedan od bitnih faktora povećanja zaposlenosti i privrednog rasta naše zemlje – zaključio je Dedić.