Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Dedić sa predstavnicima američke ambasade

Ministar Dedić sa predstavnicima američke ambasade

Danas je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić održao sastanak sa prvim sekretarom Ekonomskog odjela Američke ambasade u BiH Johnom Ashwortom, zamjenicom šefa Ekonomskog odjela Marissom Smith i predstavnicom Ministarstva poljoprivrede SAD-a Sanelom Stanojčić.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnim temama u poljoprivredi, posebice nepovoljnim vremenskim prilikama i uticajima na poljoprivrednu proizvodnju te planovima Ministarstva u narednom periodu.

Ministar Dedić je istakao da Ministarstvo trenutno provodi Projekat razvoja navodnjavanja koji se finansira kreditnim sredstvima Svjetske banke, a implementacija je započela 2013. godine. Razvojni cilj projekta je da se unaprijedi učinak sistema navodnjavanja i institucija za navodnjavanje radi pružanja podrške poljoprivrednim proizvođačima u projektnim područjima.

“Da bi se uspješno nosili sa sušama koje su, prema nekim preliminarnim procjenama, ove godine pričinile velike štete na usjevima, potrebna su snažnija ulaganja u sisteme navodnjavanja i uvođenje novih tehnologija, a ovaj Projekt se pokazao kao dobar primjer načina rješavanja ovog problema. U Projekat je trenutno uključeno 10 općina Federacije BiH, a bilo bi dobro da sve općine imaju izrađene projekte navodnjavanja spremne za realizaciju, jer smo osma zemlja u Europi po raspoloživosti vodnih resursa i projekte navodnjavanja je puno lakše realizovati nego u mnogim drugim zemljama. Stoga ćemo u narednom periodu nastojati podržati slična ulaganja kako bi povećali postotak navodnjavanih površina u Federaciji,” kazao je ministar Dedić.