Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Susret sa turskim ministrom poljoprivrede

Susret sa turskim ministrom poljoprivrede

– Danas sam sa ministrom poljoprivrede Republike Turske Ahmetom Eşrefom Fakibabom i ambasadorom Republike Turske u BiH Haldunom Koçem razgovarao o dosadašnjoj saradnji između Turske i Bosne i Hercegovine i o tome kako da je unaprijedimo. Turska učestvuje na prostoru Federacije u brojnim projektima, u više navrata pokazala se kao pouzdan partner Vlade Federacije i mislim da ima prostora da povećamo njeno prisutstvo i u sektoru poljoprivrede – izjavio je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić nakon sastanka.

Ministri su razgovarali o mogućnosti saradnje na području poljoprivrede, posebice izvozu poljoprivrednih proizvoda, s obzirom da na nivou Bosne i Hercegovine Turska redovno odobrava određenu kvotu za bescarinski uvoz mesa iz naše zemlje. Ministar Dedić je izrazio zadovoljstvo ovim aranžmanom, naglašavajući potrebu jačanja učešća stočara iz Federacije u njemu. Druga bitna tema sastanka bila je mogućnost proširenja ovog aranžmana izvoza na druge poljoprivredne proizvode porijeklom iz BiH, posebice maline, brašna, ulja i bijelog sira.

Ministar Dedić je također podsjetio da Ministarstvo zajedno sa Upravom za šumarstvo iz Republike Turske trenutno realizira Projekat nabavke softvera za prikupljanje podataka o šumskim požarima širom BiH, koji je preveden na naš jezik, te naglasio važnost nastavka saradnje i u oblasti prenosa znanja i tehnologija.

 – BiH je za Tursku veoma značajna zemlja, uvijek smo je smatrali bliskom i bratskom i tako ćemo i nastaviti. Republika Turska će nastaviti uvoziti bh. proizvode i raditi na njihovom razvoju i u budućnosti, a sve u cilju da se doprinese prosperitetu bh. građana – kazao je ministar Fakibaba.

Ministar Fakibaba je naglasio da će Turska i dalje pružati podršku Bosni i Hercegovini, izrazivši spremnost ove bratske zemlje da nastavi i pojača saradnju u vidu ovakvih izvoznih aranžmana kao i na području prenošenja stručnih znanja i vještina, jer, kako je istakao, Turska se ne vodi ostvarenjem profita, već pružanjem mogućnosti da se ovakvim aranžmanima izvoza roba doprinese boljem standardu građana BiH.

–  Sve kvote koje već postoje će biti nastavljene, odnosno sav izvoz iz BiH i uvoz u Tursku bit će nastavljen –  kazao je  Fakibaba, dodajući da će dvije strane o određivanju tih kvota uvijek zajednički odlučivati.

Ministri Fakibaba i Dedić najavili su da bi do kraja godine u BiH trebao biti održan poslovni forum iz oblasti poljoprivrede i stočarstva koji će okupiti predstavnike firmi dviju zemalja.