Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Održana obuka službenih veterinara Federacije BiH

Održana obuka službenih veterinara Federacije BiH

U organizaciji Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva organizirana je obuka službenih veterinara Federacije BiH koju su vodili renomirani stručnjaci s područja veterinarstva.

Kako je pojasnila pomoćnica ministra za veterinarstvo Nada Rajković, dr.vet.med., ova obuka organizira se u skladu sa Programom obuke službenih veterinara na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine za period 2017.-2020. godine u kojem je propisana obaveza stručnog obrazovanja i usavršavanja službenih veterinara s obzirom na važnost njihove uloge u osiguranju provođenja propisanih mjera za zaštitu zdravlja životinja, suzbijanje zoonoza, osiguravanje zdravstveno ispravnih proizvoda životinjskog porijekla, te drugih poslova veterinarskog javnog zdravstva, unapređivanje reprodukcije i proizvodnje životinja, kao i veterinarske zaštite okoline.

U programu obuke obrađene su razne teme relevantne za rad službenih veterinara u Federaciji BiH. Breda Horvatin, dr.vet.med., predstavila je propise Europske unije o zdravlju životinja. O rješenjima i javnim ispravama u okviru upravnog postupka govorila je Faketa Begović, dipl.iur. Prof.dr. Teufik Goletić, dr.vet.med., održao je prezentaciju na temu laboratorijske dijagnostike plavog jezika i kvrgave kože. Jersiniozu u slučajevima seropozitivnih goveda na brucelozu pojasnio je mr.sci. Vladimir Obrenović, dr.vet.med. O prijavama i postupcima mjera sprječavanja širenja i iskorjenjivanja zaraznih i parazitarnih bolesti domaćih životinja, govorila je Zorana Mehmedbašić, dr.vet.med.

Iskustva veterinarske službe Republike Srbije stečena nakon pojave bolesti kvrgave kože i plavog jezika predstavio je Saša Ostojić, dr.vet.med. U prezentaciji Sanje Šeparović, dr.vet.med., razmatrani su također i preduvjeti za izradu kvalitetnog Zakona o veterinarstvu u Federaciji BiH.