Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Podrška održivom razvoju ruralnih područja

Podrška održivom razvoju ruralnih područja

“Dobra transportna i komunikaciona infrastruktura, posebno u ruralnim područjima u kojima se odvijaju poljoprivredne djelatnosti, glavna su pretpostavka za razvoj dugoročnog i održivog sistema proizvodnje hrane. Kao što vidimo danas ovdje u Brezi, samo izgradnjom cestovne infrastrukture i povezivanjem sela sa tržištem možemo jačati privredne aktivnosti i modernizirati poljoprivredu. A veće privredne aktivnosti i konkurentnija poljoprivreda vodi do većeg zapošljavanja i kvalitete života ljudi na selu,” izjavio je ministar Dedić danas nakon svečanog otvaranja lokalne saobraćajnice u naselju Župča u Brezi.

Izgradnja i obnova lokalnih saobraćajnica jedna je od glavnih komponenti Projekta razvoja ruralnog poslovanja (RBDP) koji Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva provodi diljem Federacije uz podršku Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD). Osim ulaganja u transportnu, komunikacionu i tržišnu infrastrukturu, Projekat također obuhvata podršku ruralnim poduzećima te osiguranje lakšeg pristupa financijskim uslugama za poljoprivrednike. U Projekat je uključeno 27 općina iz svih kantona Federacije, uz ukupnu vrijednost od 33,5 miliona KM za Federaciju, a njegova provedba traje do kraja 2019.g.

S obzirom da se projekti ruralnog razvoja Federalnog ministarstva provode na području svih kantona i općina Federacije, ministar Dedić je, dalje u svome obraćanju, istakao da je za uspjeh projekta od ključne važnosti angažiranost i saradnja općina i kantona, pozivajući pri tome sve kantonalne i općinske organe u Federaciji da se aktivno uključe u implementaciju, kako ovog tako i drugih projekata, kako bi zajednički radili na dobrobit svih poljoprivrednika u Federaciji BiH.