Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Predstavljena mobilna aplikacija za poljoprivrednike – EKOMARKET

Predstavljena mobilna aplikacija za poljoprivrednike – EKOMARKET

Danas je u prostorijama Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva predstavljena mobilna aplikacija za poljoprivrednike EKOMARKET koju je izradila ITO – firma za inovativna softverska rješenja iz Mostara.

Naime, riječ je o jednostavnoj personaliziranoj aplikaciji koja malim poljoprivrednicima u tri koraka omogućava pronalazak idealnog kupca i prodaju proizvedenih dobara. Preskakanjem dugog lanca preprodavača, proizvođač postiže vrhunsku cijenu za svoje proizvode, osiguravajući sebi na taj način održivost, egzistenciju i puno bolji plasman proizvoda. Uz spomenute pogodnosti, aplikacija će kroz društveno korištenje i razmjenu iskustava ojačati mrežu poljoprivrednika te sve njih pravovremeno informirati o poticajima, vijestima te drugim korisnim materijalima vezanim za ovu granu.

Radi se o aplikaciji koja je informativnog karaktera gdje se na jednom mjestu uvezuje preko 100 portala i plasiraju vijesti. Cilj je omogućiti poljoprivrednicima da na jednom mjestu imaju sve najvažnije informacije iz poljoprivrede, bilo da se radi o novostima, poticajima, edukaciji ili slično. Druga mogućnost je prodaja vlastitih proizvoda putem aukcijskog modela gdje je cilj omogućiti poljoprivrednicima da smanje otkupni lanac preprodavača. Na taj način se pomaže poljoprivredniku da povećava samoodrživost, proizvodnju i izvozne kapacitete.

EKOMARKET je predstavljen u sklopu otvaranja Hercegovačkog sajma poljoprivrede u Stocu 5.10.2017. a proglašena je jednom od 100 najboljih agribusiness ideja u Europi. Pokrenuta je kampanja prikupljanja investicija za daljnji razvoj aplikacije – link. U planu je širenje funkcionalnosti integracijom sa senzorima, pametnom analitikom, uvezivanjem sa stranim veleprodajnim kupcima i sl. Trenutno ima više stotina korisnika, a planirana je masovna kampanja već početkom 2018. godine. Aplikacija EKOMARKET se može preuzeti preko Google Play Storea.