Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Dedić sa delegacijom Republike Turske o proširenju postojećih aranžmana

Dedić sa delegacijom Republike Turske o proširenju postojećih aranžmana

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić sastao  se danas u Sarajevu sa delegacijom Generalne direkcije poljoprivrednih kreditnih zadruga Ministarstva za hranu, poljoprivredu i stočarstvo Republike Turske. U ime Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica razgovoru je prisutstvovao savjetnik ministra Nisvet Mujanović.

Sastanak je upriličen kao nastavak aktivnosti utvrđenih tokom prošlogodišnje posjete Ministra za hranu, poljoprivredu i stočarstvo Republike Turske Ahmeta Eşrefa Fakibabe Bosni i Hercegovini a poseban naglasak je stavljen na unaprijeđenje saradnje u oblasti stočarstva.  

Kako je naglasio ministar Dedić Turska je jedan od najbitnijih partnera naše zemlje u sektoru poljoprivrede. „Čak trećinu naših poljoprivrednih proizvoda izvozimo u Tursku. Posebno je bitan aranžman izvoza mesa koji daje ogroman podstek razvoju stočarstva u cijeloj BiH. Veliki broj porodica živi upravo od ove vrste proizvodnje. Naravno, meso nije naš jedini potencijal pa smo iskoristili priliku da razgovaramo o mogućnostima proširenja postojećeg aranžmana na druge proizvode animalnog porijekla“, izjavio je.

Prema Dediću, postoji obostrani interes da se u trgovinsku razmjenu u što većem obimu uključi, na primjer, sir i druge mliječne proizvode. Kroz višegodišnja ulaganja mljekarstvo je postalo jedan od najbolje razvijenih sektora prehrambene industrije u BiH koji može turskom tržištu ponuditi iznimno kvalitetne proizvode.

Istaknuta je i uloga aranžamana sa Turskom u jačanju povratničkih zajednica u Republici Srpskoj.

Predstavnici turskog ministarstva izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, te su naglasili da će Republika Turska kroz slične aranžmane nastaviti da pruža podršku Bosni i Hercegovini i njenoj poljoprivredi. Konstatovano je da uspješna ekonomska i trgovinska saradnja obje zemlje donosi građanima BiH razvoj i osjetljiv ekonomski napredak.