Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Pokrenut prvi interaktivni portal za dijasporu iz Bosne i Hercegovine

Pokrenut prvi interaktivni portal za dijasporu iz Bosne i Hercegovine

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH pokrenulo je Prvi interaktivni portal za dijasporu iz Bosne i Hercegovine u svrhu provedbe Politike o saradnji sa iseljeništvom, odnosno unapređenja komunikacije i razmjene informacija između bh. iseljeništva i BiH. Pored vijesti, dokumentata, informacija o projektima, Portal će pružiti bh. dijaspori  i mogućnost da iznesu svoje ideje i projekte i da na taj način učestvuju u kreiranju javne politike u BiH i posebno određenih politika koje su značajne za iseljeništvo i ekonomski razvoj BiH.

Bosanskohercegovačka dijaspora je izvor i bogatstvo informacija, vještina i vrijednosti koje mogu biti od koristi njihovoj domovini, a mnogi od njih već pokazuju interes da pomognu BiH. Ovakva jedna platforma omogućava nesmetanu komunikaciju između dijaspore i Bosne i Hercegovine, gdje će predstavnici dijaspore imati mogućnost da podijele iskustva stečena u inostranstvu, ideje, aktivnosti i znanje u svojim područjima ekspertize i promovišu inicijative iz dijaspore za razvoj BiH.

Između ostalog, na portalu će biti dostupan i objedinjen adresar institucija u BiH kao i diplomatsko-konzularnih predstavništava zemlje u svijetu te registar organizacija bosanskohercegovačkog iseljeništva. Posredstvom portala bit će osigurano učešće iseljenika u kreiranju javnih politika u nadležnosti Ministarstva i drugih institucija te će biti objavljivane informacije o poslovnim prilikama kao i javni pozivi sa informacijama o mogućnosti finansiranja projekata ili apliciranja za grant sredstva.