Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

22. ožujak / mart – Svjetski dan voda

22. ožujak / mart – Svjetski dan voda

Obilježavanje Svjetskoga dana voda u BiH

Mostar; 22.3.2018. godine; 10:30 sati

 

Središnja manifestacija obilježavanja Svjetskoga dana voda 2018. u Bosni i Hercegovine bit će održana u četvrtak, 22. 3. 2018. godine, u Mostaru, u Hotelu „Mepas“, s početkom u 10:30 sati.

Tradicionalno, radni i svečani skup u povodu Svjetskoga dana voda zajednički organiziraju entitetska resorna ministarstva i institucije sektora voda Federacije BiH i Republike Srpske, dok je ovogodišnji domaćin Agencija za vodno područje Jadranskoga mora Mostar.

Tema Svjetskog dana voda 2018. je ‘Priroda za vodu’ mogućnost rješavanja problema s kojima se sektor voda suočava u 21. stoljeću uz primjenu rješenja koja se već nalaze u prirodi.

Aktivnosti koje imaju negativan utjecaj na životnu sredinu kao i klimatske promjene potiču razne krize koje pogađaju vode, što vidimo širom svijeta. Poplave, suše i zagađenja vode imaju veće posljedice upravo zbog degradiranosti vegetacije, tla, rijeka i jezera.

Zanemarivanjem naših ekosustava zapravo otežavamo snabdijevanje vodom, koja je  potrebna za preživljavanje i ostvarivanje napretka u mnogim segmentima.

Rješenja koja nudi priroda imaju potencijal za rješavanje mnogih naših izazova po pitanju ​​voda. Potrebno je više graditi ‘zelenu’ infrastrukturu i uskladiti je sa ‘sivom’ infrastrukturom gdje god je to moguće. Sadnja novih šuma, povezivanje rijeka s poplavnim područjima i obnavljanje močvarnih područja ponovno će uravnotežiti vodeni ciklus i poboljšati ljudsko zdravlje i život.

Glavna poruka je da prirodna rješenja, poput pošumljavanja, ponovnog  povezivanje rijeka s poplavnim područjima i obnavljanje močvarnih područja, predstavljaju održiv i ekonomski opravdan način da se postigne rebalans ciklusa voda, ublaže uticaji klimatskih promjena i poboljša zdravlje ljudi.

Također, razgovarat će se i o aktualnom stanju u oblasti voda u Bosni i Hercegovini, kao jednom od najznačajnijih  prirodnih resursa, te problematici održivog upravljanja vodnim resursima, uz sudjelovanje predstavnika institucija sektora voda iz cijele Bosne i Hercegovine.