Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Dedić: Vlada mora zagarantirati redovne isplate poticaja

Dedić: Vlada mora zagarantirati redovne isplate poticaja

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić kazao je u izjavi za Fenu da razumije ogorčenje poljoprivrednika zbog neisplaćivanja poticaja iz prošle godine, a Vlada Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH), dodao je, te isplate mora zagarantirati.

Podsjetio je da je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva još 15. februara uputilo Vladi FBiH  program isplate poticaja za treći kvartal prošle godine.

– Vlada mjesec dana nakon toga nije zasjedala, održane su samo dvije hitne sjednice, tako da su, uprkos našim naporima da treći kvartal isplatimo što prije, poljoprivrednici stavljeni na čekanje – istakao je Dedić.

Kako je rekao, u potpunosti razumije ogorčenje poljoprivrednika.

– I ja sam ogorčen zbog ove blokade. Nakon preuzimanja funkcije ministra zatekao sam gotovo 50 miliona KM duga prema poljoprivrednicima i tek u januaru ove godine konačno smo uspjeli sanirati sva naslijeđena dugovanja za proizvodnje – kazao je Dedić.

Ovakva situacija, upozorava ministar, ne smije se ponoviti, a nesporazumi među strankama koje čine koaliciju ne smiju dovesti do toga da iza sebe ostave dugove, kao što su ostavili njihovi prethodnici.

Napomenuo je da je jučer održan kolegiji Vlade te da je dogovoreno da će sjednica biti održana u ponedjeljak, 19. marta, u Mostaru, kao i da će on insistirati na tome da se na dnevnom redu nađe program isplata za treći kvartal. Osim toga, dodao je, o tome će razgovarati sa premijerom i dopremijerima.

Dedić tvrdi da je u budžetu osiguran novac za ove namjene te da stoga ne vidi razlog za odugovlačenje isplate poticaja, pogotovo ako se uzme u obzir da se približava vrijeme sjetve.

– Poljoprivrednike ne zanima politika, oni samo traže redovne isplate novca koji su svojim poštenim radom zaradili i Vlada im te isplate mora zagarantovati – poručio je ministar.

Predstavnici Udruženja poljoprivrednika FBiH prošle sedmce zatražili su hitno održavanje sjednice Vlade FBiH kako bi bila odblokirana isplata poticaja. Kazali su da neće prijetiti blokadama, ali su pozvali federalne vlasti “da odblokiraju situaciju”.