Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Pravilno postupanje sa ambalažom sredstava za zaštitu bilja

Pravilno postupanje sa ambalažom sredstava za zaštitu bilja

Ormanica, 19. 4. 2018. godine – Danas je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, uz  tehničku podršku Međunarodne finansijske korporacije IFC i Britanske ambasade, u sklopu realizacije zajedničkog programa edukacija, održalo obuku za poljoprivredne proizvođače u oblasti biljne proizvodnje na temu: “Pravilno postupanje sa ambalažom sredstava za zaštitu bilja“.

Cilj edukacije je povećanje svijesti korisnika sredstava za zaštitu bilja o pravilnom postupanju sa  ambalažom, te promocija što šire primjene trostrukog ispiranja ambalaže u cilju pretvaranja opasnog u neopasni otpad. Tokom edukacije poljoprivredni proizvođači dobili su informacije i o negativnim utjecajima nestručne primjene sredstava za zaštitu bilja.

Prazna ambalaža koja nije pravilno isprana i očišćena može zagaditi okoliš i predstavljati potencijalnu prijetnju zdravlju ljudi i životinja. Od presudne je važnosti da se ambalaža ispravno ispere na samom imanju gdje je sredstvo za zaštitu bilja i primijenjeno, a što ujedno predstavlja i dobar način postupanja u poljoprivredi, budući da ima i ekonomsku svrhu, jer osigurava maksimalnu iskorištenost kupljenog preparata.

Projektom unapređenja poslovne klime i pristupa tržištu ICAM, Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, uz podršku Britanske ambasade, kontinuirano pruža tehničku podršku Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na prenosu znanja i najboljih poljoprivrenih praksi u cilju povećanja efektivnosti i konkurentnosti poljoprivrede u Bosni i Hercegovini, a predmetna obuka će, u narednim danima, biti održana u Bihaću i Mostaru za poljoprivredne proizvođače iz USK, odnosno HNK.

Pravilno postupanje sa ambalažom sredstava za zaštitu bilja