Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Dedić i Ramić u Sanskom Mostu: Obnova i izgradnja infrastrukture preduslov za opstanak

Dedić i Ramić u Sanskom Mostu: Obnova i izgradnja infrastrukture preduslov za opstanak

Danas su u naselju Vrše u Općini Sanski Most, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić otvorili most koji je obnovljen u okviru projekta FERP. Vrijednost investicije iznosi 69.000,00 KM. Projekat FERP provodi Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u okviru kojeg je do sada urađeno više aktivnosti na području Općine Sanski Most, kao što su čišćenje korita rijeke Sane, te druge investicije važne za razvoj ove Općine.

“Obilne kiše koje su zahvatile ovo područje u posljednje vrijeme pokazale su efikasnost infrastrukture koja je obnovljena u sklopu Projekta FERP. I pored obilnosti kiša, nema poplava, a upravo nam je to bio cilj – da djelujemo preventivno i da se ne ponove štete koje je ova općina pretrpjela 2014. godine. Sanski Most također je jedna od deset općina u kojima Federalno ministarstvo poljoprivrede provodi Projekat razvoja sistema navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta, jer nam je cilj da se u ovoj Općini razvija poljoprivredna proizvodnja,”  kazao je Dedić na sastanku na kojem se također razgovaralo o podršci poljoprivrednicima sa područja ove Općine.

Zajedno sa predsjedavajućom Općinskog vijeća Sanski Most Desankom Miljević, federalni ministri su također prisustvovali otvaranju saobraćajnice u dužini od 967 m u mjesnoj zajednici Lušci Palanka, naselju uglavnom povratničke populacije. Projekat obnove ovog lokalnog puta zajednički su finansirali Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Općina Sanski Most.

“Raduje me da smo u fazi otvaranja infrastrukturnih projekata ovdje u Sanskom Mostu, a što je rezultat dobre saradnje lokalne zajednice sa višim nivoima vlasti. Danas smo razgovarali i o budućim projektima koje planiramo realizirati, a koji su već kandidirani na našim javnim pozivima za koje se smatra da su gorući problem, realizacija izgradnje vodovoda i drugih infrastrukturnih projekata” rekao je Ramić.

Federalni ministri su posjetu Sanskom Mostu okončali obilaskom poduzeća Final Group d.o.o. u Lušci Palanka koje se bavi proizvodnjom i prodajom visokokvalitetnog peleta. Final Group zapošljava 30 radnika i skoro cjelokupnu proizvodnju plasira na izvozna tržišta.