Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Otvorena tržnica u Ilijašu - Tržišna infrastruktura neophodna za rast poljoprivrede

Otvorena tržnica u Ilijašu – Tržišna infrastruktura neophodna za rast poljoprivrede

U sklopu Projekta razvoja ruralnog poslovanja danas je svečano otvorena tržnica u Ilijašu čija je izgradnja sufinansirana od strane Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva sa iznosom od 114.991,30 KM koja su omogućena kroz sredstva ovog Projekta.

Ceremoniji svečanog otvaranja tržnice u Ilijašu prisustvovali su savjetnik federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Husnija Kudić i direktor Ureda za koordinaciju projekata Halil Omanović, koji su još jednom istaknuli opredjeljenje Ministarstva, na čelu sa ministrom Šemsudinom Dedićem, da potiče kapitalne i razvojne projekte širom Federacije BiH, kako bi se stvorile pretpostavke za ravnomjeran razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje. Tom prilikom, još je istaknuto da se upravo razvojem tržišne infrastrukture, kao što je ova tržnica, rješava ključna potreba za povezivanjem sela sa tržištem, kako bi se ekonomski ojačale i poboljšale prilike za agro-biznis i ruralno poduzetništvo. Vrijedi istaknuti kako je pored razvojne komponente, bitna činjenica da kroz Projekat izgradnje zelenih tržnica podržavamo organsku proizvodnju koja značajno doprinosi kvaliteti ishrane naših građana.

Inače, Projekt razvoja ruralnog poslovanja, u ukupnoj vrijednosti oko 33,5 mil. KM, je u fazi implementacije, a završava se 2019. godine. Projekat je usmjeren na male poljoprivredne proizvođače, ruralne poduzetnike, nezaposlene mlade i žene, koji u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji vide mogućnosti zaposlenja i ostvarivanja prihoda.