Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Dedić: Boljom infrastrukturom do razvoja poljoprivrede

Dedić: Boljom infrastrukturom do razvoja poljoprivrede

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić prisustvovao je danas u Bužimu i Bosanskoj Krupi početku radova na sanaciji puteva u dvije mjesne zajednice Bućevci i Ostrožnica.

Vrijednost radova iznosi više od 134 hiljade, odnosno 194 hiljade KM, od čega se 70 posto finansira iz sredstava IFAD 6, a preostalih 30 posto iz sredstava mjesnih zajednica.

U Projekt IFAD 6 – Projekat razvoja ruralnog poslovanja – uključeno je 27 općina, od toga tri u Unsko-sanskom kantonu. Projektom je predviđeno finansiranje, između ostalog, izgradnje hladnjača i drugih skladišnih kapaciteta, te infrastrukture za lakši pristup tržištu i jačanje konkurentnosti.

Dedić je naglasio da je bolja infrastruktura preduslov razvoja poljoprivrede.

– Prije svega, sela moraju biti povezana sa tržištem, a svakom proizvođaču trebamo osigurati što lakši pristup skladištu, otkupljivaču ili pak, direktno klijentu kojem želi prodati svoj proizvod. Zatim, trebamo povećavati broj skladišta i hladnjača, da naše proizvode ne moramo prodavati odmah po cijeni koju nudi tržište, već da možemo sačekati da cijena bude viša, eventualno da je možemo preraditi. Često se u javnosti izdvajanja za poljoprivredu pokušavaju svesti na pitanje poticaja, no kroz poticaje mi možemo samo održavati status quo. Pravi razvoj pružaju projekti ruralnog razvoja poput onih započetih danas u Bužimu i Bosanskoj Krupi, kazao je Dedić.

Projekti vezani za poljoprivredu i ruralni razvoj su se ove godine po prvi put našli u Programu javnih investicija Federacije BiH. Ovo je, prema Dediću, ogromna prilika za sve općine sa područja Unsko-sanskog kantona. Sve one mogu aplicirati na određena bespovratna sredstva koje će značajno doprinijeti razvoju poljoprivredne proizvodnje u Krajini.

Dedić je istakao da svi projekti ruralnog razvoja presudno zavise od spremnosti lokalnih zajednica odnosno općinskih i gradskih vlasti na saradnju.

– IFAD-ovi projekti su najuspješniji tamo gdje su općinske vlasti iskazale veliki interes, izdvojile sredstva sufinansiranja te aktivno uključile svoje kadrove u provedbu projekta. Saradnja općina ja dakle neophodna da iskoristimo sve prilike koje je našim poljoprivrednicima ponudila Vlada Federacije BiH, zaključio je ministar.

Prilkom današnje posjete Bužimu, ministar Dedić obišao je poljoprivredne obrte Ibrahima Ljubijankića i Samira Cinaca. Razgovaralo se o aktuelnim temama iz oblasti poljoprivrede, pogotovo o proizvodnji svježeg kravljeg mlijeka i tovu junadi.