Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Delegacija Vlade FBiH u posjeti Livnu, data podrška razvoju mljekarstva

Delegacija Vlade FBiH u posjeti Livnu, data podrška razvoju mljekarstva

Federalni premijer Fadil Novalić i federalni ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i raseljenih osoba i izbjeglica Šemsudin Dedić i Edin Ramić borave danas u  Livnu gdje su posjetili mljekare “Puđa” i “Orman”.
Cilj današnje posjete Livnu delegacije  Federalne vlade je podrška privrednicima ovog kraja.
– Kada je u pitanju poljoprivreda, mljekarstvo je sigurno grana koja je u Federaciji najrazvijenija i upravo zato, s pravom, dobija najveću podršku države – kazao je premijer Novalić nakon obilaska mljekara.
Istakao je da ova izdvajanja još nisu na zadovoljavajućem nivou, no izrazio nadu da će u buduće biti prilike da za poljoprivrednike bude izdvojeno više novca.


– Javnost je svjesna da je ovaj resor, na početku mandata ove Vlade, bio opterećen ozbiljnim dugovima koje smo tek u prošloj budžetskoj godini uspjeli sanirati u potpunosti. Iz perspektive mljekarstva mislim da je posebno bitno da povećamo kapitalna ulaganja i osiguramo povoljne kredite da moderniziramo preradu – naveo je federalni premijer.
Naglasio je da se mljekarima treba pomoći da se što bolje pozicioniraju na stranim tržištima brendiranjem proizvoda, jer BiH ima kvalitetne sireve i druge tradicionalne mliječne proizvode kojima može parirati i regionalnim i evropskim proizvodima.


Mljekare “Puđa” i “Orman”, prema riječima premijera, su svijetli primjeri toga.Ministar Dedić je rekao da je Kanton 10 treći u Federaciji po izdvajanjima za poljoprivredu, a da su  mliječni proizvodi iz ovog kantona prepoznati u čitavoj Bosni i Hercegovini, a i šire.
– O kvalitetu našeg mlijeka svjedoči nedavna odluka Evropske komisije kojom je BiH stavljena na listu A i B zemalja kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU. Do sada je bio moguć samo izvoz proizvoda od termički obrađenog mlijeka, a od sada će se moći biti izvoženi i drugi proizvodi od mlijeka, kao i sirovo mlijeko – podsjetio je federalni ministar.
Ministar Dedić je istaknuo da ovo smatra velikim uspjehom proizvođača, ali i Federacije, jer je među 11 mljekara kojima je odobren izvoz, devet s područja FBiH.


– Među njima nalazi se i mljekara ‘Puđa’. Kao što je napomenuo premijer, naše mljekarstvo zaslužuje veću podršku države obzirom na to da se radi o uspješnoj grani poljoprivrede od koje u BiH živi više hiljada porodica – naveo je Dedić.
Podsjetio je da mljekara “Puđa” ima oko 140 kooperanata, dok “Orman” ima 20-ak.
– Mislim da je u kontekstu izdvajanja za mljekarstvo bitno napomenuti da ne smijemo pomoć poljoprivrednicima svesti samo na poticaje, već moramo raditi na jačanju razvojne komponente i pronaći više sredstava za kapitalne investicije i modernizaciju gazdinstava – poručio je ministar Dedić.

Ministar Ramić je kazao da je područje Livna, gdje je bilo 30 posto izbjeglih, pozitivan primjer povratka.
Pohvalio je volju stanovništva za samozapošljavanje kroz poljoprivredu i stočarstvo.

– Ministarstvo će uvijek biti uz one koji se bave održivim povratkom i pomagati ih – istakao je Ramić.