Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

45. Sajam šljive u Gradačcu

45. Sajam šljive u Gradačcu

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive – ove godine proslavlja 50. godišnjicu postojanja, koja će se, pored brojnih izlaganja značajnih za poljoprivredu iz BiH i šire regije, obilježiti brojnim svečanostima i popratnim sadržajima kojima se nastoji podržati ovaj Sajam, kako bi što više i dalekosežnije povećali njegov uticaj te tako privukli još veći broj međunarodnih izlagača.

Prvog dana Sajma šljive, 29.08.2018.g., nakon otvaranja i predstavljanja izlagača, održat će se također po prvi put i Sajam pčelarstva, gdje se na poseban način nastoje istaći do sada postignuti rezultati i mogućnosti ovoga sektora, uz savjetovanja o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima koja će se održati drugog dana Sajma.

U četvrtak, 30.08.2018.g. kao važna popratna manifestacija, održat će se promocija knjige „Šljive i proizvodi od šljiva“ posvećena prof. dr. Dževadu Jarebici, poznatom stručnjaku za voćarstvo i šljivarstvo u BiH i Senadu Malohodžiću, doajenu novinarstva poljoprivrede u BiH.     

U petak, trećeg dana Sajma, dodijelit će se priznanja za kvalitet ocijenjenih proizvoda, a nakon toga planirana su naučno-stručna predavanja na teme: Plastenička proizvodnja povrća i cvijeća i Suha šljiva od voćnjaka do trpeze.   

Zadnji dan Sajma, subota, 01.09.2018.g., održat će se susreti privrednika uz prezentacije pojedinih poduzeća s područja poljoprivrede, prehrambene industrije i pratećih sektora.    

Više informacija o Sajmu možete naći ovdje.