Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Dedić otvorio Međunarodni sajam EKOBIS u Bihaću

Ministar Dedić otvorio Međunarodni sajam EKOBIS u Bihaću

U Bihaću je danas u prisustvu više zvanica i gostiju otvoren 16. Međunarodni sajam EKOBIS u organizaciji Privredne komore Unsko-sanskog kantona. Ceremoniji otvaranja prisustvovao je, između ostalih, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske Tugomir Majdan, te župan Virovitičko – podravske županije Igor Andrović.

Tema ovogodišnjeg sajma je hrana i prehrambena industrija. Kako je u svom uvodnom obraćanju istakao ministar Dedić, u javnosti se puno govori o problemima našeg društva, a rijetko o izuzetnim potencijalima i bogatim prirodnim resursima naše zemlje.

„EKOBIS nas već 16. godinu sa redom podsjeća da je Bosna i Hercegovina zemlja velikih mogućnosti. Jedna od njih je proizvodnja naše domaće hrane i naših domaćih prehrambenih proizvoda. BiH u ovom segmentu zaista ima šta da ponudi svjetskom tržištu. Imamo izuzetne tradicionalne proizvode koji uz malo veća ulaganja u brendiranje, mogu parirati bilo kojim europskim proizvodima svojim kvalitetom i ukusom. Iz godine u godinu, bilježimo sve veći broj turista koji se oduševljavaju gastronomskom ponudom BiH, što nam otvara perspektive da povežemo turizam i poljoprivredu“, rekao je.

Dedić je također podsjetio da o kvalitetu naših proizvoda govori i naš aranžman izvoza mesa u Tursku. Imamo dozvolu za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju, koja je ove godine proširena i na sirovo mlijeko. Ubrzo očekujemo izvoz mesa peradi i proizvoda od mesa peradi. “Ovakvi događaji značajno doprinose jačanju naših potencijala, jačanju naše pozicije na regionalnom tržištu i otvaraju nove mogućnosti razvoja“, zaključio je ministar.