Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Ministar Dedić posjetio poljoprivrednike u Cazinu i Izačiću

Posjeta poljoprivrednicima u Cazinu i Izačiću

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić prisustvovao je danas početku radova na izgradnji vodovoda u mjesnoj zajednici Stijena na području grada Cazina. Za projekt, čija je ukupna vrijednost preko 180 hiljada KM, osigurano je 50 hiljada KM u sklopu Projekta ruralnog razvoja IFAD VI.

Ovom prilikom Dedić je istakao da od svih općina Unsko-sanskog kantona upravo Cazin ima najrazvijeniju poljoprivredu, te je od resornog ministarstva dobio u proteklom periodu najveću podršku. „Cazinskim poljoprivrednicima na godišnjem nivou isplaćuje se oko 4 miliona KM po osnovu poticaja. Ipak, za razvoj poljoprivrede sami poticaji nisu dovoljni. Zato posebnu pažnju smo tokom ovog mandata dali projektima ruralnog razvoja u koje spada vodovod u Stijeni. Naš cilj jeste da poljoprivrednicima osiguramo ne samo finansijsku podršku, već i uslove za proizvodnju“, kazao je.

U sklopu radnog obilaska Unsko-sanskog kantona, Dedić je boravio i u Izačiću gdje je obišao plantažu borovnica u vlasništvu Nusreta Sušića, jednog od izlagača na 16. Međunarodnom sajmu EKOBIS.

„Ovo je jedna od pozitivnih priča naših poljoprivrednika koji su svoje znanje, rad i trud uložili u uzgoj i preradu voća. Bihaćka borovnica ima izuzetan kvalitet i prepoznata je na domaćem tržištu. Kao što sam saznao u razgovoru sa našim domaćinom, plantaži nedostaje protivgradna zaštita i mi ćemo je obezbijediti kako bi je zaštitili od budućih elementarnih nepogoda i pospješili prinos borovnice“, izjavio je Dedić.