Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Dani jabuke u Goraždu

Dani jabuke u Goraždu

Danas je u Goraždu upriličeno svečano otvaranje 15. “Dana jabuke 2018“ – jednog od naših najznačajnijih tradicionalnih poljoprivrednih sajmova na kojima se promoviraju potencijali prehrambene industrije i poljoprivrednog sektora u Bosni i Hercegovini. Na ovom sajmu, posebno se ističe sektor voćarstva, odnosno proizvodnja jabuke, kako bi se naglasio imidž Goražda kao nadaleko poznatog voćarskog kraja.    

U periodu od 11.-13.10.2018. g. predstavit će se oko 100 izlagača iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije u gradskoj dvorani “Mirsad Hurić” na površini od 1.500 m2, gdje će i ove godine biti dodijeljena priznanja za kvalitet proizvoda.

Uz brojna izlaganja iz BiH i regije, susrete privrednika i kulturno-zabavni program, učešće visokoškolskih ustanova, zavoda i instituta, održat će se i stručna predavanja, kao što je okrugli stol na temu: „Pravilna upotreba pesticida u biljnoj proizvodnji u cilju zaštite okoliša i pčelinjih društava.“

Kviz znanja za učenike poljoprivrednih škola te takmičenje škola iz BiH i regiona – „Jabuka u tradicionalnoj i modernoj gastronomiji“ održat će se u petak, 12.10.2018.g., kad je planirana i promocija, dodjela diploma i priznanja za učesnike manifestacije i pobjednike kviza znanja srednjih poljoprivrednih škola.  

Sajam se završava u subotu, 13.10.2018.g. nakon komercijalnih susreta i prezentacija.