Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Predstavnici Turskih šuma o nastavku zajedničkih projekata

Predstavnici Turskih šuma o nastavku zajedničkih projekata

Danas je u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva upriličen susret između delegacije Generalne direkcije za šumarstvo Republike Turske, predvođene generalnim direktorom Bekirom Karadžabejom i savjetnika ministra Fuada Mujagića uz predstavnike sektora šumarstva ovog Ministarstva kao i Udruženja šumarskih inžinjera i tehničara – UŠIT.

Na sastanku se razgovaralo o pravcima saradnje između BiH i Turske na području šumarstva, posebno u domeni razmjene iskustava, znanja, vještina i pokretanja odnosno nastavka zajedničkih projekata i aktivnosti na razvoju šumarstva u našoj zemlji.

Savjetnik Mujagić se zahvalio na dosadašnjoj saradnji i pomoći Turskih šuma, koje su pored implementacije mnogih projekata, također donirale vrijednu opremu za praćenje i otkrivanje šumskih požara, čime su uveliko doprinijeli očuvanju šuma i razvoju šumskog gospodarstva u BiH.

 

U nastavku posjete, učesnici će prisustvovati svečanom otvaranju Međunarodnog simpozija Čovjek-Šuma-Nauka, koji se održava danas u hotelu Holiday u Sarajevu povodom obilježavanja 70 godina uspješnog rada Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Na navedenom događaju sudjeluje preko 200 šumarskih stručnjaka iz BiH, kao i  drugih zemalja regije i Europe. Planiran je također i obilazak Park-šume prijateljstva na Grdonju.