Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Treći kongres o pčelarstvu u Bihaću

Treći kongres o pčelarstvu u Bihaću

U Bihaću je ovog vikenda (17.-18.11.2018.g.) održan Treći kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima.

Na Kongresu, koji je okupio vodeće regionalne stručnjake iz oblasti pčelarstva, pčelare, predstavnike prehrambene industrije i akademske zajednice, predstavnici ovog Ministarstva prezentirali su Pravilnik o pčelarstvu te istakli njegov doprinos razvoju i održivosti pčelarske proizvodnje u Federaciji BiH.   

Također prvog dana Kongresa, održana su  predavanja i predstavljeni radovi sa područja: interakcije pčela sa mikroorganizmima, proizvodnje i svojstva glukozno-fruktoznog sirupa i primjene u pčelarstvu, utjecaja svojstva samočišćenja na zaraženost pčela grinjom varroa destruktor u Hrvatskoj, selekcijskih zahtjeva u odgajivanju pčelinjih matica, metoda za brzo utvrđivanje autentičnosti krivotvorenja meda, prisustva zaraznih bolesti u pčelinjim zajednicama. Razmatrale su se također značajne teme kao što su: pesticidi i pčelarstvo, razvoj proizvoda na bazi meda i ekstrakata ljekovitog bilja, stanje i perspektive razvoja kestenovog meda, postupak certificiranja halal kvalitete pčelinjih proizvoda, procjena kvaliteta mednog vina te api inhalacija.

Uz poster prezentacije i diskusije, drugog dana Kongresa održana su predavanja o savremenom načinu organizovanja pčelara, ispitivanju kvalitete meda, bolestima pčelinjih društava, izazovima deklarisanja meda, HACCP-u u pčelarskoj proizvodnji te morfometrijskim karakteristikama medonosne pčele na području Unsko-sanskog kantona.   

Radovi s Kongresa i sažeci će biti štampani u trećem Zborniku radova o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima, koji je katalogiziran kod Nacionalne i univerzitetske biblioteke Sarajevo. Ovogodišnjih 49 radova autora bit će prezentirano u nekoliko grupa: legislativa i opće teme iz oblasti pčelarstva, kvalitet pčelinjih proizvoda, bolesti pčelinjih društava, apiterapija, medonosne biljke i radovi iz pčelarske prakse. 

Nosioci organizacije Kongresa su: Javna ustanova „Veterinarski zavod Bihać“ (BiH), Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli (BiH), Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Hrvatska), Veleučilište u Požegi (Hrvatska), USAID/Sweden FARMA II Projekat, Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću (BiH), Agencija za sigurnost hrane BiH, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (FMPVŠ); Pčelarski savezi TK, USK, ZDK, HNK sa svojim udruženjima; Ured za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Sarajevo i drugi.

Generalni sponzori su BH Telecom i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.