Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Upravljanje otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja

Upravljanje otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja

U Sarajevu je danas prezentiran CROCPA – Održivi model upravljanja otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja, koji se uspješno provodi u Hrvatskoj. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici institucija svih nivoa vlasti nadležnih za zbrinjavanje otpadne ambalaže sredstava za zaštitu bilja u BiH.

S obzirom na to da nepravilno odlaganje iskorištenih spremnika za zaštitu bilja značajno šteti okolišu i direktno utječe na zdravlje ljudi, biljaka i životinja, neophodno je hitno razviti plan aktivnosti u ovoj oblasti. Naime, nakon primjene sredstava za zaštitu bilja izuzetno je važno sa otpadnom ambalažom postupati u skladu sa kriterijima i ciljevima zaštite okoliša i zdravlja ljudi i životinja, a koji postaju sve bitniji u kontekstu šire društvene svijesti o održivosti okoliša.

Prezentacija je održana u okviru Projekta unapređenja poslovne klime i pristupa tržištu (ICAM), kojeg provodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.